• Министрите от еврозоната решиха да финализират схемата на заем заради Covid-19

    Министрите от еврозоната решиха да финализират схемата на заем заради Covid-19

    Министрите на финансите на Eврозоната се очаква в петък да очертаят финалните щрихи на схемата за държавите-членки за достъп до заеми заради коронавируса, но не

    Министрите от еврозоната решиха да финализират схемата на заем заради Covid-19Eurozone_covid

    Министрите на финансите на Eврозоната се очаква в петък да очертаят финалните щрихи на схемата за държавите-членки за достъп до заеми заради коронавируса, но не се очаква напредък за по-големия и спорен фонд за възстановяване, който да устои на кризата.

    Лидерите на ЕС се съгласиха миналия месец за кредитна линия за държавите-членки за покриване на преките и непреки разходи за здравеопазване, свързани с пандемията. Те дадоха срок на финансовите министри до 1 юни, за да въведат схемата в действие.

    Преди видеоконференцията в петък с колегите от еврозоната германският финансов министър Олаф Шолц изрази увереност, че те могат да уредят окончателните подробности, след "интензивни и конструктивни" преговори.

    Въпросът за това как да се управлява икономическият спад заради Ковид-19 разкти жестоки разделения между столиците на ЕС, тъй като някои икономически по-слаби южни държави-членки страдат повече от северните си съседи.

    Разговорите са в резултат на прогнозите на Европейската комисия за рецесия от "исторически" пропорции и частично, неравномерно възстановяване.

    Комисията има за задача да изготви план за възстановяване, след като държавите-членки не успяха да постигнат съгласие относно размера и финансирането на фонд, който се очаква да струва най-малко 1 трилион евро (1,1 трилиона долара).

    Кредитната линия - едно от трите направления на икономическия отговор на Европейския съюз на кризата, които са одобрени - ще бъде обявена от спасителния фонд на еврозоната, Европейския механизъм за стабилност.

    Въпреки това схемата е непопулярна сред онези, които най-вероятно ще се нуждаят от нея най-много, опетнени от спомени от кризата в еврозоната преди десетилетие и опасения, че може да отвори вратата за още по-строг икономически контрол.

    Комисията се опита да разреши тези проблеми в писмо тази седмица до Марио Сентено, който ръководи еврогрупата на министрите на финансите на еврозоната.

    Мониторингът трябва да се съсредоточи само върху това дали кредитът се изразходва за разходи, свързани със здравеопазване и не трябва да включва „ad hoc мисии на място“, предложиха вицепрезидентът на комисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономиката Паоло Гентилони.

    Спорният фонд за възстановяване - въпрос, върху който се проведе последното заседание на Еврогрупата в продължение на няколко дни - не присъства на масата по време на разговорите в петък, като Комисията все още работи по предложението му.

    Преди срещата обаче френското министерство на финансите очерта предложение за влагане на 150-300 милиарда евро в бюджета на блока всяка година до 2023 г., предоставяйки на държавите-членки безвъзмездни средства за борба с икономическия спад заради Covid-19.

    Целта на фонда за възстановяване трябва да бъде „изглаждане на извънредните разходи в много дългосрочен план“, според текст, който Париж е изготвил и разпространил сред други столици.

    Отговорът трябва да се съсредоточи върху субсидиите, твърди Париж. Те могат да бъдат допълнени със заеми с "много дълъг падеж и нисък лихвен процент", според документа, видян от dpa, в който 2060 е срокът за погасяване.

    Държавите, включително Холандия, са категорично против подход, основан на безвъзмездни средства.

    Дебатът между столиците на ЕС относно фонда за възстановяване включва "големи разделения", а нерешените въпроси остават "много противоречиви", признаха източници на френското финансово министерство в петък.

    Междувременно шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за „бърз, значим и симетричен“ отговор, предупреждаващ за по-нататъшно увеличаване на пропуските в еврозоната.

    "Тъй като никой не е виновен за тази криза, ние трябва да гарантираме, че няма неоправдани ограничения в нашите политически реакции", каза тя на събитие, организирано от Европейския университетски институт за отбелязване на 70-годишнината от основаването на ЕС.

    ЕС Холандия Париж Европейската централна банка еврозоната Covid-19

    Оценка на новината

    0