• Взрив от коронавирус сред чуждите работници в кланиците в Германия

    Взрив от коронавирус сред чуждите работници в кланиците в Германия

    Взрив от коронавирус в една кланица показа в неблагоприятна светлина условията, в които живеят и работят хората там. В месопреработвателната индустрия на Германия са заети предимно мигранти от България и Румъния.

    Взрив от коронавирус сред чуждите работници в кланиците в ГерманияКланица

    Новината е повече от тревожна. 129 от служителите в месопреработвателен комбинат в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са дали положителна проба за коронавирус. 13 от тях са приети в болница. По данни на института “Роберт Кох”, окръгът Косфелд, в който е разположено предприятието, е надхвърлил границата от 50 нови инфекции на 100 000 жители.

    По тази причина здравното министерство на Северен Рейн-Вестфалия препоръча на местните власти възможно най-бързо да тестват всички работещи в кланиците, включително и работниците по договор с друга държава от ЕС. Сред мерките е предвидена и проверка на хигиената и битовите условия в общежитията, в които са настанени чужденците.

    Чуждестранните работници са особено застрашени

    Проверка трябва да бъде извършена и по квартирите на сезонните селскостопански работници, които от април насам имат право отново да работят в Германия.

    В Северен Рейн-Вестфалия те са задължени да живеят в общежития на територията на предприятието, в което работят, а помещенията да са заети само наполовина.

    Провинция Саксония-Анхалт също ще тества всички служители в кланици, както и всички сезонни работници. Това обяви здравната министърка на провинцията Петра Грим-Бене. Според нея, голяма част от работодателите все още не прилагат нужните хигиенни мерки и правила за сигурност.

    Чуждестранните работници в месопреработвателната  индустрия и селското стопанство са особено уязвими от заразяване с коронавирус. Те често живеят в общежития, чиито стаи са препълнени, а това повишава опасността от разпространение на заразата.

    Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия има 35 големи кланици, в които работят близо 20 000 души, повечето от тях - чужденци от Източна Европа. Преди няколко дни  сп. “Шпигел” писа, че има над 600 работници от месопреработвателната индустрия в Германия, които са се заразили от коронавирус.

    Няколко фабрики вече спряха производство

    300 заразени имало и сред служителите на “Мюлер Флайш” в провинция Баден-Вюртемберг. Производството там обаче можело да продължи, защото властите смятат, че обичайните мерки за сигурност и хигиена ще са достатъчни, за да не се разпространява заразата повече.

    Компанията “Фион” в провинция Шлезвиг-Холщайн обаче закри производствените си цехове. По данни на местните власти, 109 служители там са дали положителна проба за коронавирус до четвъртък (7.5). Всички работници във фабриката са поставени под карантина. Компанията “Вестфлайш” в Косфелд също ще трябва да бъде затворена по разпореждане на здравния министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман.

    Федералните и местни власти в Германия се споразумяха в сряда, че голяма част от ограниченията на обществения живот, наложени заради кризата с Ковид-19, ще бъдат отменени. Ако броят на новите инфекции надхвърли границата от 50 случая на 100 000 души, мерките отново ще бъдат затегнати.

    Източник: https://www.dw.com/

    България Румъния Германия Източна Европа коронавирус кланици

    Оценка на новината

    0