• Цените на вноса в САЩ бележат най-голям спад от пет години

    Цените на вноса в САЩ бележат най-голям спад от пет години

    Ограниченията с цел забавяне на разпространението на COVID-19 са оказали влиянието си, както върху вътрешния, така и върху международния пазар

    Цените на вноса в САЩ бележат най-голям спад от пет години

    Цените на вноса в САЩ паднаха най-много за повече от пет години насам през април, след като кризата намали търсенето на петролни продукти, което може да засили прогнозите на някои икономисти за кратък период на дефлация.

    Министерството на труда заяви, че в четвъртък цените на вноса са спаднали с 2,6% миналия месец, което е най-големият спад от януари 2015 г., след ревизиран спад от 2,4% през март. Вносните цени, които не включват тарифите, по-рано отчетоха, че са намалели с 2.3% през март.

    Анкетираните от Ройтерс икономисти наблюдават спад на цените на вноса с 3,1% през април. За 12-те месеца до април цените на вноса паднаха с 6,8%.

    Това е най-големия спад от декември 2015 г. като последващ спад от 4,2% през март.

    Докладът се основава на данни от тази седмица, показващи най-големия спад в индекса на потребителските цени след Голямата рецесия през април. Цените на производителите паднаха най-много след 2009 г. миналия месец.

    Ограниченията с цел забавяне на разпространението на COVID-19 са оказали влиянието си върху вътрешното и глобалното търсене. Това повиши спектъра на дефлация, намаляване на общото равнище на цените, което е вредно по време на рецесия, тъй като потребителите и предприятията могат да забавят покупките в очакване на по-ниски цени, като влошат допълнително икономическата обстановка.

     

    САЩ внос цени дефлация Covid-19

    Оценка на новината

    5.00