• Продажбите на дребно спадат с рекордните 16,4% през април, много по-лошо от прогнозираното

    Продажбите на дребно спадат с рекордните 16,4% през април, много по-лошо от прогнозираното

    Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха броят на продажбите на дребно да спадне с 12.3%, след като отчетения за март 8.3% спад вече беше поставил рекорд от 1992 г. насам.

    Продажбите на дребно спадат с рекордните 16,4% през април, много по-лошо от прогнозираното
    • Продажбите на дребно паднаха с 16.4% през април, което е много по-лошо от прогнозираните 12.3%.
    • Нанесените щети се усещаха навсякъде, като магазините за дрехи са засегнати най-лошо, а хранителните магазини са единствените, които показват печалби.
    • Ресторантите също са засегнати лошо, както и бензиностанциите.

    Потребителските разходи спаднаха рекордните с 16,4% през април, когато гръбнакът на американската икономика се възстанови и на фона на пандемията на коронавирус, според правителствения доклад в петък.

    Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха броят на продажбите на дребно да спадне с 12.3%, след като отчетения за март 8.3% спад  вече беше поставил рекорд от 1992 г. насам. Числата за месец март бяха ревизирани, за да не изглеждат толкова лоши, колкото първоначално отчетените 8,7%.

    Около 68% от икономиката на страната в размер на 21,5 трилиона долара идва от разходи за лично потребление, които се сринаха със 7,6% през първото тримесечие, точно когато мерките за социално дистанциране с цел овладяване на коронавируса, започнаха да влизат в сила.

    Данните от петък показват, че забавянето продължи през първата част на второто тримесечие, когато съкращенията започнаха да нарастват и потребителите преминаха в ограничителен режим.

    „Потребителите не можаха да излязат да пазаруват миналия месец, тъй като борбата с пандемията ги караше да стоят у дома си, а резултатът е икономика, която просто се разпадна“, казва Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG Union Bank. „Никога в историята не сме виждали такива икономически данни.“

    Магазините за дрехи понесоха най-големия удар с 78,8% намаление. Други големи губещи сфери са: електрониката и уредите (-60.6%), обзавеждането и обзавеждането на дома (-58.7%), спортните стоки (-38%), както и баровете и ресторантите (-29.5%). Търговците на дребно без магазини са отчели ръст с 8.4%.

    Общите разходи възлизат на 403,9 милиарда долара, като най-големият фактор за спада е сривът в дрехи и аксесоари, който е спад от 78,8%. Търговията на дребно като цяло отбеляза спад от 15,1% от март и намаление от 17,8% от април 2019 г.

    Индустрията на дребно, по-специално магазините за тухли и хоросани, вече е била в състояние на упадък, а мерките, свързани с коронавируса, само са допринесли за мизерията.

    Очаква се някои точки от икономически данни да се обърнат сега, когато вечесе облекчават ограниченията и се позволява на бизнеса за да работи отново.

    „Това, което се случва оттук, когато магазините / ресторантите постепенно се отварят през следващите месеци, е единственото нещо, което е от значение в този момент“, казва Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

    Около 36,5 милиона американци са подали искания за обезщетения за безработни през последните осем седмици.

    икономика Dow Jones Индустрията на дребно

    Оценка на новината

    5.00