• Най-богатите хора във Великобритания сa станали още по-богати през последните две десетилетия, сочат нови изследвания

    Най-богатите хора във Великобритания сa станали още по-богати през последните две десетилетия, сочат нови изследвания

    Включването на капиталови печалби в доходите, показва по-ясна картина на нарастващото неравенство, като общият дял на възнаграждението нараства от 14 на сто до 17 на сто през последните две десетилетия

    Най-богатите хора във Великобритания сa станали още по-богати през последните две десетилетия, сочат нови изследвания

    Най-богатите хора в Обединеното кралство стават по-богати и то по-бързо, отколкото се смяташе досега според ново проучване, което включва и капиталовите печалби, на които се радват тези, които са на върха.

    Досега в измерването на неравенството се включваха само приходи от парични средства и показваше дела на общия доход преди облагане с данък. След направено изследване става ясно, че доходът остава стабилен на около 14% от края на 90-те години.

    Някои от тях използват тези цифри, за да твърдят, че опасенията за нарастващото неравенство, са преодолени.

    Но новата задача пред Арън Адвани от изследователския център CAGE в Университета Уорик, е  да използва ново достъпни данъчни данни от HMRC, и да ги съчетае с тези данните от доходите с капиталовите печалби на тези върху високи доходи.

    Работата й показва по-ясна картина на нарастващото неравенство, като общият дял на възнагражденията на най-богатите нараства от 14 на сто до общо 17 на сто през последните две десетилетия.

    Капиталовите печалби се натрупват, когато хората продават актив. Корекцията за включване на капиталови печалби в измерването на неравенство е важна, тъй като работата на изследователите показва, че много по-заможните все повече приемат възнаграждението си под тази форма, а не под форма на заплати или бонуси.

     

    Обединеното кралство Университета Уорик капиталови печалби

    Оценка на новината

    5.00