• От IT сектора притеснени относно намаления ДДС

    От IT сектора притеснени относно намаления ДДС

    Според тях политиката на неглижиране на работещите сектори в България е грешна

    От IT сектора притеснени относно намаления ДДС

    Прозрачните и работещи сектори в икономиката ще платят сметката за намаленото ДДС за ресторантьорите и книжния пазар. Това се посочва в позиция на софтуерната асоциация БАССКОМ, която изразява притесненията на сектора, че намалелите приходи ще бъдат компенсирани с вдигане на други данъци.

    "С тревога посрещаме и предупрежденията на Министерство на финансите, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 %. Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката", се казва в изявление. Няма гаранция, че свалянето на ДДС за най-ударените сектори ще доведе до по-ниски крайни цени за крайноте потребители, а и политиката на държавата да обръща внимание само на най-пострадалите, като по този начин неглижира все още работещите бизнеси, е грешна. От асоциацията добавят, че няма незасегнати сектори от икономическите ефекти на коронавируса и компании от софтуерната индустрия също търпят загуби, но правилното решение към момента е да не се правят данъчни промени, защото всяко сваляне на ставката на един данък ще бъде компенсирано с вдигане на друг.

    Председателят на асоциацията Доброслав Димитров коментира, че макар да е изкушаващо всички да искат държавата да дава, това означава да се взима от други.

    Той добави и че предложението за сваляне на ДДС, но само за ресторанти и за книги, означава и налагането на много по-голям контрол в проследяването на това кое по какъв начин се облага.

    Софтуерната индустрия има все по-голям дял от БВП на страната, като според изчисленията на БАССКОМ. През 2019 г. тя е заемала над 3% от икономиката.

    В асоциацията членуват както изцяло български компании, като "Булпрос", "Скейл фокус" и "Сирма", така и български клонове на чуждестранни компании, като DXC и Progress.

     

    икономика Криза Софтуерна компания коронавируса

    Оценка на новината

    0