• Китай обеща да продължи да изпълнява „първа фаза“ от търговската сделка с САЩ и на фона на настоящото напрежение

    Китай обеща да продължи да изпълнява „първа фаза“ от търговската сделка с САЩ и на фона на настоящото напрежение

    В доклад за работата на правителството, предаден на Националния народен конгрес (НДК) в петък, китайският премиер Ли Кекианг обеща, че Пекин ще работи със САЩ за изпълнение на „първа фаза“ от споразумението

    Китай обеща да продължи да изпълнява „първа фаза“ от търговската сделка с САЩ и на фона на настоящото напрежение

    Частичното споразумение беше подписано през януари след продължителни преговори. В момената отношенията между Вашингтон и Пекин продължават да се развиват въз основа на обвинения от страна на САЩ към Китай за избухването на пандемията на коронавирус, както и за споровете за достъп до финансови пазари и новите закони за национална сигурност за Хонконг.

    Китай обеща да продължи да работи за прилагането на „първа фаза“  от търговската сделка със САЩ, докато напрежението между двете икономически централи се разраства.
    В доклад за работата на правителството, предаден на Националния народен конгрес (NPC) в петък, китайският премиер Ли Кекианг обеща, че Пекин ще работи за либерализиране на глобалната търговия и инвестиции.

    „Ще работим със Съединените щати за изпълнение на първа фаза икономическото и търговско споразумение Китай-САЩ.", каза Ли.

    „Китай ще продължи да засилва икономическото и търговското сътрудничество с други страни с цел постигане на взаимна изгода.“ Речта на китайския премиер беше положителна по отношение на работните места и отношенията със САЩ.

    Ли каза също, че Китай ще „участва активно в реформата на Световната търговска организация“ и ще работи за подписването на Регионалното икономическо партньорство, като същевременно напредва с преговорите за свободна търговия с Япония и Република Корея.

    Коментарите му идват, когато отношенията между Вашингтон и Пекин продължават да се задълбочават на фона на пандемията на коронавируса и споровете за достъп до финансови пазари и новите закони за национална сигурност за Хонконг след протестите срещу демокрацията, които предизвикаха опасения относно контрола на Китай над града.

    Дългоочакваната „първа фаза“ от сделката беше подписана през януари след продължителни преговори, но президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи, че тя вече не е приоритет за Вашингтон и прилага наказателни мерки срещу Китай заради разпорстранението на коронавируса.

    На пресконференция в четвъртък Джан Йесуи, говорител на третата сесия на 13-ия национален конгрес на народа, заяви, че "стабилните и нарастващи отношения между Китай и Съединените щати са в най-добрия интерес на китайския и американския народ."

    Джан подчерта, че основният приоритет за Китай е „да работим заедно за борба с Ковид-19“ и да гарантираме глобалната икономическа стабилност, но предупреди, че ако САЩ поддържа манталитет на студената война, Китай ще бъде принуден да реагира.

     

    САЩ Китай Ковид – 19 Световната търговска организация

    Оценка на новината

    0