• Европа с дигитален данък за Силиконовата долина с цел възстановяване от рецесията, породена от коронавируса

  Европа с дигитален данък за Силиконовата долина с цел възстановяване от рецесията, породена от коронавируса

  Правителствата са изправени пред най-голямата икономическа криза след Голямата депресия и се нуждаят от свежи пари в брой, за да подкрепят своите икономики.

  Европа с дигитален данък за Силиконовата долина с цел възстановяване от рецесията, породена от коронавируса
  • Данъчното облагане на технологичните фирми може да е по-голяма възможност.
  • Франция, Италия, Испания, Австрия и Великобритания са някои от страните, които са изготвили планове за дигитален данък.
  • Въпреки това, други части на света също търсят данъци върху цифровите услуги.

  Техническите гиганти вероятно ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци в Европа, докато правителствата търсят нови приходи, за да се справят с продължаващата криза от коронавируса, заявиха три експерти пред CNBC.

  Данъчното облагане на технологични фирми като Google, Facebook или Amazon беше тежка тема в Европа. Страните не успяха да предложат съвместен дигитален данък през 2019 г. и отложиха преговорите към ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). Освен това някои държави, като Франция, решиха да въведат собствените си дигитални данъци независимо, но действията им предизвикаха търговска разправа със САЩ.

  Различните правителства засега се справят с най-голямата икономическа криза след Голямата депресия, но ще се нуждаят от свежи парични средства, за да подкрепят своите икономики. Те могат да разгледат приходите от технологичните фирми като част от мерките за справяне с кризата.

  Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, ще разкрие нови планове за разходи тази седмица. Вероятно е институцията да разглежа и допълнителни данъци, като въглеродните мита, като нови източници на приходи.

  Изказвайки се пред CNBC в сряда, Dexter Thillien, старши отраслов анализатор във Fitch Solutions, заяви, че има две причини, поради които технологичните гиганти могат да бъдат помолени да плащат повече.
  „Първият е, че те ще бъдат компаниите, които печелят най-много пари по време и след пандемията, а вторият е, защото има много постъпки към дигиталното данъчно облагане“, каза той по имейл.
  Международни планове за дигитален данък

  ОИСР забави реализирането на плана за дигитални данъци от юли до октомври. Освен това по-рано този месец заявиха, че планът може да бъде осъществен поетапно, като продължи и до 2021 г.

  Европейската комисия заяви, че ще съживи преговорите на европейско ниво, ако няма споразумение в ОИСР тази година. Същата институция по-рано каза, че дигиталните компании плащат средно ефективна данъчна ставка от 9,5% в ЕС - в сравнение с 23,2% за традиционния бизнес.

  Техническите гиганти твърдят, че плащат толкова данък, колкото са задължени по закон.

  Европейската комисия пое водеща роля в регулирането на технологичната индустрия. Например през 2016 г. институцията нареди на Ирландия да възстанови 13 милиарда евро неплатени данъци от Apple. Компанията и ирландското правителство оспорват това решение. След онлайн дискусия с изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг миналата седмица, еврокомисарят Тиери Бретон повдигна въпроса за данъчното облагане. Той каза в Twitter: „Добре е да си умен. Но да си прекалено умен с данъци никога не е правилна идея. " Европейската комисия отказа коментар в петък, когато беше помолена да изясни туита си бе помолена да изясни как институцията гледа на промените в данъчното облагане.

  Облагането на цифровите (дигиталните) компании би могло да продължи и в други части на света.

  „В по-дълъг времеви хоризонт виждаме други държави, които започват да изследват данъците върху дигиталните стоки и услуги, особено след мащабното преминаване към дигитална търговия през последните няколко месеца на дислокации, свързани с Covid“, заяви Ливингстън също по имейл.

  „Основна тенденция за наблюдение е степента, в която големите потребителски бази на новопоявяващи се пазари като Бразилия, Индия и Индонезия настъпват с новите дигитални данъци. Индонезия, например, се опитва да събира данъци от по-голям дял от електронната си търговия “, каза той.

  ДДС или данъци върху дохода също могат да бъдат опция

  Греъм Самюъл-Гибън, международен партньор по данъчното право в адвокатската кантора Тейлър Уесинг, заяви, че дигиталният данък не предоставя "огромни приходи" за правителствата, тъй като само няколко компании са над необходимия праг, който изисква те да го платят.

  От друга страна, данъците върху потреблението и доходите осигуряват по-високи източници на държавни приходи, заяви Самуел-Гибсън.

  Франция, Италия, Испания, Австрия и Великобритания са някои от страните, които са изготвили планове за въвеждане на дигитален данък. В случая на Франция, която беше първата голяма икономика, която прие законодателство за дигитален данък, през януари тя се съгласи да отложи събирането на първите плащания до следващата година, за да се даде време на ОИСР да сключи сделка.

   

  google facebook рекламна кампания на Amazon коронавирус Силиконовата долина дигитален данък

  Оценка на новината

  5.00