• ООН предупреждава за „поколение на кризата“, тъй като 1 от 6 младежи в трудоспособна възраст губят работата си

    ООН предупреждава за „поколение на кризата“, тъй като 1 от 6 младежи в трудоспособна възраст губят работата си

    Eдна шеста от младите в трудоспособна възраст в света са спряли да работят от началото на пандемията на коронавирус, съобщи в сряда Международната организация на труда (МОТ), която предупреждава за дългосрочни вреди за младежите

    ООН предупреждава за „поколение на кризата“, тъй като 1 от 6 младежи в трудоспособна възраст губят работата си

    В глобално проучване базираният в Женева орган на ООН също установи, че кризата Covid-19 наранява шансовете на младите хора да навлязат на пазара на труда.

    Около 10 на сто от студентите очакват, че няма да могат да завършат сегашното си образование. Половината каза, че обучението им ще се забави.

    „Това ни кара да сме изключително загрижени за благополучието на младите хора“, каза генералният директор на МОТ Гай Райдър в онлайн брифинг за пресата, предупреждавайки за „поколение на кризата“, което може да се сблъска с по-ниско заплащане и по-висока безработица за години напред.

    "Опасността е, че този първоначален шок за младите хора ще продължи десетилетие или повече от десетилетие", каза Райдър.

    Повече от 11 000 анкетирани на възраст между 18 и 29 години са участвали в проучването.

    МОТ посочи, че безработицата сред младите хора преди настоящата криза вече е била 13,6 на сто през миналата година, над нивото, наблюдавано преди глобалната финансова криза през 2008 г.

    Данните, събрани след 2008 г., не са добри за настоящото младо поколение.

    Младите хора, които са загубили работата си по време на финансовата криза, не са успели да догонят връстниците си, които продължават да работят, тъй като все още са изправени пред по-висок риск от безработица и далеч по-ниски доходи, според МОТ.

    Въпреки че глобалният шок от 2008 г. основно намали търсенето на работна ръка, настоящата криза добавя още един проблем под формата на прекъснато образование, заяви организацията на ООН, като посочи, че училищата в по-бедните страни може да не са в състояние да преминат към онлайн обучение.

    МОТ все още няма достатъчно данни, за да изчисли сегашното ниво на глобална младежка безработица, но тенденциите от някои региони като Северна Америка показват, че младите работници са много по-засегнати от пандемията, отколкото по-възрастните.

    Докато общият процент на безработицата в Канада нарасна с 6 процентни пункта от февруари до април, той скочи с 14 пункта сред младите мъже и 20 пункта сред младите жени, се посочва в доклада на МОТ.

    Подобни тенденции се появиха в САЩ, Австралия, Южна Корея, Китай, Швейцария, Холандия и Ирландия.

    Младите работници плащат висока цена сега, тъй като много от тях са заети в сектори, които са особено засегнати от разпространението на болестта Covid-19 и последващите мерки за блокиране, като например фирми на едро, търговци на дребно и доставчици на услуги.

    младежи Криза Безработица ООН Covid-19

    Оценка на новината

    5.00