• Бизнесът в Малайзия се възстановява бавно месец след края на ограниченията

  Бизнесът в Малайзия се възстановява бавно месец след края на ограниченията

  Третата най-богата икономика в Югоизточна Азия се завръща отново на пазара, макар и с активност доста под нивото от това преди пандемията.

  Бизнесът в Малайзия се възстановява бавно месец след края на ограниченията

  Куала Лумпур (dpa) - Почти един месец след като в Малайзия отпаднаха седемседмичните ограничения, бизнес активността в третата най-богата икономика в Югоизточна Азия се завръща отново, макар и доста под нивото на активност от преди пандемията.

  Индексът на IHS Markit Purchasing Managers (PMI), широко цитирано проучване на бизнеса, публикувано в понеделник, показа, че производството е нараснало през май след рекордно ниското ниво през април - месец на строга карантина, при която хората бяха затворени в домовете си и повечето предприятия бяха принудени затворят.

  С намаляването на броя на случаите на коронавирус и икономика, губеща почти по половин милиард долара на ден, според изчисленията на правителството, Малайзия позволи на повечето фирми да се отворят отново на 4 май.

  Според IHS Markit, възстановяването на търговската активност на Мей е станало „на фона на съобщения, че някои фирми са започнали производство след частично премахване на правилата за ограничения“.

  Въпреки това, според проучването възвръщаемостта е "показателна за по-нататъшно влошаване на условията в производствения сектор."

  Зависимата от търговията икономика на Малайзия също е силно засегната от ограниченията на други места, някои от които остават в сила и са намалилили търсенето на малайзийски стоки.

  IHS Markit заяви, че "текущите мерки както в страната, така и в чужбина за спиране на разпространението на коронавирус" намаляват износа.

  Според данни на Световната банка търговията на Малайзия надвишава брутния вътрешен продукт на страната, като износът като електроника, газ и палмово масло са ключови двигатели на икономиката на страната.

  бизнес икономика малайзия

  Оценка на новината

  0