• ЕЦБ готви допълнителни стимули след като новите данни показаха тази необходимост

    ЕЦБ готви допълнителни стимули след като новите данни показаха тази необходимост

    През март ЕЦБ представи своята Пандемична програма за спешни покупки, през която тази година ще изкупи облигации на стойност 750 милиарда евро

    ЕЦБ готви допълнителни стимули след като новите данни показаха тази необходимост
    • През март ЕЦБ представи своята Пандемична програма за спешни покупки, чрез която тази година ще  изкупи облигации на стойност 750 милиарда евро (819 милиарда долара) в държавни облигации на еврозоната.
    • Berenberg Economics прогнозира ЕЦБ да увеличи това „вероятно с 500 милиарда евро“.

    Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи своята Пандемична програма за спешни покупки след срещата тази седмица на фона на опасенията от понижаване на инфлацията и най-стръмния икономически спад след Втората световна война.

    През март ЕЦБ представи своята Пандемична програма за спешни покупки, през която тази година ще  изкупи облигации на стойност 750 милиарда евро (819 милиарда долара) в държавни облигации на еврозоната. Сега анализаторите очакват този брой да се увеличи.

    „Ние виждаме 60% вероятност ЕЦБ да увеличи целта си за закупуване на активи в четвъртък, вероятно с 500 милиарда евро“, пише в бележка на анализатор Флориан Хенс от Berenberg Economics.

    „Мрачните прогнози на персонала за растеж и инфлация ще улеснят вземането на това решение.“

    Прогнозите за инфлация и икономически растеж също вероятно ще бъдат намалени през тази седмица, поне в краткосрочен - а може би и в средносрочен план.

    Кристин Лагард предполага, че ЕЦБ ще приеме базовата прогноза за растеж в еврозоната някъде между средните и тежки сценарии - с други думи, около -9% през 2020 г., 5% през 2021 г. и 3% през 2022 г., с инфлацията съответно 0,3%, 1,0%, 1,5% “.

    Лагард многократно подчертава, че централната банка не може да бъде „единствения играч“ и може да приветства амбициозното предложение на Европейската комисия за фонд за възстановяване на ЕС и фискални мерки, предприети или обсъдени в еврозоната.

    Но въпреки този фискален отговор, ЕЦБ е малко вероятно да остане неактивна страна, тъй като е изправена пред риск от това ниската инфлация да се превърне в дефлация и фрагментация на еврозоната.

    „Притесненията за риска от дефлация се проявяват по-ясно в сметката на проведената през април“, пише в доклад Кен Уатрет, главен европейски икономист на IHS Markit. „Беше подчертано, че от началото на пандемията на коронавирус вероятността инфлацията да е под нулата се е увеличила значително, което води до значителен риск от дефлация.“

    В допълнение към увеличаване на обема на Пандемична програма за спешни покупки, ЕЦБ има и други възможности. Тя  би могла да промени условията на системата си за дългосрочни лихви, за да бъде по-щедра, и би могла да започне подробна комуникация относно политиката за реинвестиране в рамките на програмата. На всичкото отгоре, тя може също да намекне за разширяване на актива, за да включи кредит под инвестиционния клас, обикновено наричан „боклучни“ облигации.

    „Каквото и да направи ЕЦБ на редовната си сесия на Управителния съвет на 4 юни, ще се счита повече за сигнал, отколкото за истински икономически стимул“, добави Хенс Беренберг. „Все пак сигналите се отчитат. Особено във времена на повишена несигурност. "

     

    инфлация ЕЦБ Кристин Лагард коронавирус

    Оценка на новината

    0