• Пандемията сви разходите на японските домакинствата с рекордните 11,1 на сто

    Пандемията сви разходите на японските домакинствата с рекордните 11,1 на сто

    Миналата седмица правителството на премиера Шинцо Абе одобри втори допълнителен бюджет с цел да помогне за облекчаване на ефекта от епидемията.

    Пандемията сви разходите на японските домакинствата с рекордните 11,1 на сто

    Средните разходи за домакинства в Япония паднаха с рекордните 11,1% спрямо година по-рано през април поради пандемията на коронавирус и увеличения данъка върху потреблението през миналата година, показва правителственият доклад в петък.

    Разходите на домакинствата възлизат на 267 922 йени (2455 долара) през април, което представлява седмият пореден спад в страната, засегната от рецесията, според доклада на Министерството на вътрешните работи и съобщенията.

    "Новият коронавирус причини сериозно въздействие върху икономиката, включително и върху потребителските разходи", заяви говорителят на правителството Йошихиде Суга на пресконференция.

    Докладът от петък е последният, който показва до каква степен японска икономика , която е третата по големина в света, страда от пандемията.

    Правителството заяви в понеделник, че печалбите от корпоративния данък в Япония паднаха с 32% на годишна база до 15,1 трилиона йени през първото тримесечие на тази година, най-стръмният спад за 10 години и половина.

    Миналата седмица правителството на премиера Шинцо Абе одобри втори допълнителен бюджет на стойност 31,9 трилиона йени, за да помогне за облекчаване на ефекта от мерките, свързани с епидемията.

    Този ход е в резултат на влезелия в сила преди месец на първия допълнителен бюджет на стойност 25,69 трилиона йени, включващ отпускане на средства в размер на 100 000 йени на всички жители в Япония.

    Критиците обаче твърдят, че раздаването на средства не е било достатъчно, за да помогне на много малки предприятия и работници на временно и на непълно работно време, които бяха силно засегнати от исканията за закриване на бизнеса от страна на правителството.

    Преди пандемията японската икономика пое голям удар от увеличението на данъка върху потреблението наложен правителството. Японската икономика изпадна в рецесия, тъй като през първото тримесечие тя се сви с годишен темп от 3,4%, отбелязвайки две последователни тримесечия с отрицателен растеж.

    Правителството на Абе обяви извънредно положение за седем градски префектури в началото на април, като поиска жителите им да останат у дома, за да се предотврати разпространението на коронавируса. Девет дни по-късно мярка влезе в сила за цялата страна.

    Миналата седмица правителството отмени мярката в пет префектури, с което сложи край на националната карантина.

     

    спад Япония Домакинства Разходи коронавирус

    Оценка на новината

    0