• Германският министър Шолц настоява за фонд за възстановяване на ЕС на стойност 500 милиарда евро

    Германският министър Шолц настоява за фонд за възстановяване на ЕС на стойност 500 милиарда евро

    Това е много по-малко от сумата, предложена от Европейската комисия

    Германският министър Шолц настоява за фонд за възстановяване на ЕС на стойност 500 милиарда евро

    Германският финансов министър Олаф Шолц настоя за създаване на фонд от 500 милиарда евро (565 милиарда долара), за да се помогне на икономиката на ЕС да се справи с кризата - това е много по-малко от сумата, предложена от Европейската комисия.

    Размерът на благоприятния за Шолц фонд за възстановяване е в съответствие с предложение, направено съвместно от Франция и Германия, което министърът каза, че е "много умело обмислено", в деня на преговори между министрите на икономиката на ЕС и финансовите министри.

    Изпълнителната власт на Европейския съюз предлага пакет от 750 милиарда евро, състоящ се от 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми.

    Френско-германският план, от друга страна, се състои от 500 милиарда евро, предоставени единствено като безвъзмездни средства.

    Шолц каза, че това предложение може да предостави "път към споразумение".

    Всяко споразумение би било част от седемгодишния бюджет на ЕС в размер на 1,1 трилиона евро според предложението на комисията. Лидерите на ЕС са готови да обсъдят плана на видео среща на върха през следващата седмица, макар че не се очакват пробиви преди срещата на високо равнище, която се очаква през юли.

    Основните пречки за запазване остават при създаването на фонд за възстановяване, като размерът се обсъжда, както и пропорцията на помощта, която трябва да бъде изплатена като субсидии. Тепърва ще се определят критериите за разпределяне на финансирането и дали получателите трябва да обещаят реформи в замяна.

    Германският министър подкрепи предложенията на комисията тя да започне изплащането на дълговете за подпомагане на икономиката през следващия бюджетен период. Освен това всяка изплатена помощ трябва да служи за поощряване на националните икономики.

    финанси ЕС Фонд Европейската комисия Олаф Шолц

    Оценка на новината

    0