• ОИСР: Covid-19 изправя света пред най-лошата рецесия в мирно време през целия век

    ОИСР: Covid-19 изправя света пред най-лошата рецесия в мирно време през целия век

    Това ще продължи дори когато вирусът започне да отслабва, a икономическият резултат ще бъде много по-лош, ако по-късно през годината възникне втора вълна от бързо заразяване

    ОИСР: Covid-19 изправя света пред най-лошата рецесия в мирно време през целия век

    Светът е изправен пред най-лошата си рецесия в мирно време заради пандемията от коронавируса, предупреди Организацията за икономическо и социално развитие (ОИСР).

    Това ще продължи дори когато вирусът започне да отслабва. Но икономическият резултат ще бъде много по-лош, ако по-късно през годината възникне втора вълна от бързо заразяване, предупредиха от междуправителствения мозъчен тръст.

    ОИСР предприема необичайната стъпка да публикува двоен набор от прогнози в най-новото издание на своите годишни икономически перспективи, които обикновено прави 2 пъти годишно - най-добрият сценарий за една обща световна вълна на Covid-19 и най-лошият сценарий на широко разпространеното втора вълна.

    В първия сценарий световният брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да намалее с 6% тази година, но през следващата година ще нарасне с 5,2%, за да се върне на 98,9 на сто от нивото си за 2019 г.

    При сценарий с втора вълна глобалният БВП се очаква да намалее със 7.6% тази година, като през следващата година той ще се възстанови само с 2.8%, за да достигне 95% от нивото си през 2019 г.

    Дори при по-благоприятния сценарий „в много напреднали икономики еквивалентът на пет или повече години на растеж на реалния доход на глава от населението може да бъде загубен до 2021 г.“, предупреди ОИСР.

    В първия сценарий се очаква икономиката на Еврозоната да се свие с 9,1% през тази година и да възвърне 6,5% на година през 2021 г. - все още я оставя под нивото си през 2019 г.

    Американската икономика трябва да се свие със 7,3 на сто тази година, възвръщайки 4,1 на сто на годината през 2021 година.

    Междувременно Китай се очаква да загуби едва 2,6 на сто от БВП през тази година, възстановявайки силно позицията си с 6,8 на сто през следващата година.

    Но при сценария за втората вълна икономиката в Еврозоната се очаква да понижи с 11,5 на сто тази година и да нарасне едва 3,5 на сто през 2021 година.

    При този сценарий икономиката на САЩ намалява с 8,5 на сто през 2020 г. и през следващата година възлиза само на 1,9 процента.

    Китайската икономика бележи спад с 3,7% през 2020 г. и нараства с 4,5% през 2021 г.

    „Необходими са ултра-приспособими парични политики и по-висок държавен дълг, които ще бъдат приети, стига икономическата активност и инфлацията да бъдат понижени, а безработицата е висока“, аргументира се главният икономист на ОИСР Лорънс Буун.

    „Въпреки това разходите, финансирани с дълг, трябва да бъдат добре обмислени и насочени в подкрепа на най-уязвимите, както и за инвестициите, необходими за преход към по-стабилна икономика“, добави тя.

    "Международната общност трябва да гарантира, че когато има налична ваксина или лечение, те ще бъдат разпространени бързо в целия свят", призова Буун. "В противен случай заплахата ще остане."

     

    САЩ икономика Еврозона ОИСР рецесия Covid-19

    Оценка на новината

    0