• ЕС планира да премахне забраната за несъществени пътувания от юли

    ЕС планира да премахне забраната за несъществени пътувания от юли

    Забраната за несъществени пътувания в Европейския съюз трябва да бъде удължена до края на юни и след това постепенно да бъде отменена, заявиха от Европейската комисия.

    ЕС планира да премахне забраната за несъществени пътувания от юли

    Забраната за несъществени пътувания в Европейския съюз трябва да бъде удължена до края на юни и след това постепенно да бъде отменена, заявиха от Европейската комисия.

    Епидемията, породена от коронавируса, накара страните-членки на ЕС (с изключение на Ирландия) плюс страни извън ЕС Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия да наложат ограничения на пътувания от средата на март.

    Ограниченията бяха удължавани два пъти за 30 дни всеки път и се очакваше да отпаднат от 15 юни.

    След удължаването до края на юни, ограниченията трябва да бъдат премахнати "постепенно" от юли, заяви Комисията в прессъобщение.

    "Ограничението трябва да бъде премахнато за страни, избрани от държавите-членки, въз основа на набор от принципи и обективни критерии, включително здравословното състояние, възможността да се прилагат мерки за ограничаване по време на пътуване и съображенията за реципрочност", коментира Комисията.

    "Международните пътувания са от ключово значение за туризма и бизнеса, както и за връзката на семейството и приятелите", заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

    "Въпреки че всички ще трябва да продължим да бъдем внимателни, дойде време да направим конкретна подготовка за премахване на ограниченията със страни, чието състояние е подобно на това в ЕС и за възобновяване на визовите операции", каза тя.

    Общият подход на европейските държави беше важен, каза Йоханасон, за да се избегне налагането на нови граници между европейските държави.

    Комисията не е уточнила положението, в което ще бъдат страните извън Европа, освен за балканските държави.

    Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия също трябва отменят забраната от 1 юли, „като се има предвид, че епидемиологичната им обстановка е подобна или по-добра от тази на ЕС“.

    Според плана рестартирането на визовите услуги в държавите-членки на ЕС трябва да се синхронизира с премахването на забраните за пътуване.

    ЕС европейска комисия забрана пътувани

    Оценка на новината

    0