• Цените на вноса в САЩ с най-голяма печалба за повече от година

    Цените на вноса в САЩ с най-голяма печалба за повече от година

    Увеличението беше обусловено от по-високите разходи за петролни продукти и храни, което може допълнително да намали опасенията от дефлация, тъй като икономиката се бори с рецесия.

    Цените на вноса в САЩ с най-голяма печалба за повече от година

    Цените на вноса в САЩ се повишиха най-много за повече от година през май.

    Увеличението беше обусловено от по-високите разходи за петролни продукти и храни, което може допълнително да намали опасенията от дефлация, тъй като икономиката се бори с рецесия.

    Цените на вноса се повишиха с 1,0% миналия месец, което е най-голямата печалба от февруари 2019 г., след като през април падна с 2,6%, съобщиха от Министерството на труда.

    Цените на вноса в САЩ са се увеличили най-много за повече от година през май, водени от по-високите разходи за нефтопродукти и храни, което може допълнително да намали опасенията от дефлация, тъй като икономиката се бори с рецесия.

    Министерството на труда заяви, че в петък цените на вноса са се повишили с 1,0% миналия месец, което е най-голямото увеличение от февруари 2019 г., след като през април падна с 2,6%.

    Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че цените на вноса, които не включват тарифите, ще се увеличат с 0,6%. За 12-те месеца до май вносните цени намаляха с 6.0%, след като паднаха с 6.8% през април. Докладът последва данни от тази седмица, показващи, че потребителските цени умерено намаляват през май и цените на производителите се възстановяват.

    Дефлацията е спад в общото равнище на цените, което е вредно по време на рецесия, тъй като потребителите и предприятията могат да забавят покупките в очакване на по-ниски цени.

    Националното бюро за икономически изследвания, арбитърът на рецесиите в САЩ, обяви в понеделник, че през февруари икономиката e изпаднала в рецесия.

    През май цените на вносните горива и нефтени продукти нараснаха с 20,5%, след като през предходния месец се понижиха с 31,0%. Цените на петрола скочиха с 21,7%, след като понижиха 32,6% през април. Цените на внесените храни се възстановиха  2,2% миналия месец, след като паднаха с 1,6% през април.

    С изключение на горивата и храните, цените на вноса спаднаха с 0,1% миналия месец след падане с 0,5% през април. Така наречените основни цени на вноса спаднаха с 0,7% за 12-те месеца до май.

    Цената на стоките, внесени от Китай, не бяха променени през май, след като натрупаха спад 0,1% през предходния месец. Цените спаднаха с 1.0% на годишна база през май, най-малкият спад от март 2019 г.

    Миналия месец цените на внесените капиталови стоки бяха непроменени. Цената на внесените моторни превозни средства намаля с 0,1%. Цените на потребителските стоки без автомобили се повишиха с 0,1%.

    Докладът също така показа, че експортните цени са се увеличили с 0,5% през май, тъй като по-високите цени на неземеделските продукти компенсират по-ниските цени на селскостопанските стоки след спад от 3.3% през април. Експортните цени спаднаха с 6.0% на годишна база през май, след като паднаха 6.8% през април.

    САЩ внос цени

    Оценка на новината

    0