• Русия понижава лихвения процент до най-ниски нива от времето на разпадането на Съветския съюз

    Русия понижава лихвения процент до най-ниски нива от времето на разпадането на Съветския съюз

    В изявление Централната банка на Русия казва, че дефлационните фактори са по-дълбоки от очакваното поради по-дългата продължителност на ограничителните мерки в Русия и по целия свят

    Русия понижава лихвения процент до най-ниски нива от времето на разпадането на Съветския съюз

    • В изявление Централната банка на Русия казва, че дефлационните фактори са „по-дълбоки от очакваното поради по-дългата продължителност на ограничителните мерки в Русия и по целия свят“.
    • Банката спомена, че карантинните мерки са оказали тежест върху икономическата активност по-дълго от очакваното, като БВП вероятно ще се свие повече от преди, както се смяташе през второто тримесечие.

    Централната банка на Русия в петък намали лихвените проценти със 100 базисни пункта до 4,5%, което е най-ниското им ниво от разпадането на Съветския съюз насам, тъй като очаква, че това ще доведе до ускоряване на икономическия живот след пандемията.

    Руската централна банка вече намали лихвените проценти с 50 базисни пункта през април и предположи, че може да намали допълнително разходите по кредитите, тъй като инфлационните рискове остават ниски и икономиката продължава да се свива. Руският БВП (брутен вътрешен продукт) падна с 28% през април.

    В изявление Руската централна банка посочи, че дефлационните фактори са „по-дълбоки от очакваното поради по-продължителната продължителност на ограничителните мерки в Русия и по целия свят“.

    Банката заяви, че ефектът от краткосрочните проинфлационни фактори е "до голяма степен изчерпан", докато рисковете за финансова стабилност, произтичащи от нестабилността на глобалните финансови пазари, също са намалели.

    „Очакванията за инфлация на домакинствата и бизнеса намаляха. При тези обстоятелства съществува риск през 2021 г. инфлацията да се отклони значително от целта от 4% “, посочва Руската централна банка. Темпът на инфлация възлиза на 3% на годишна база през май.

    „Ако ситуацията се развие в съответствие с основната прогноза, Банката на Русия ще разгледа необходимостта от по-нататъшно намаляване на ключовите проценти на предстоящите си заседания.“

    В момента Русия е третата най-засегната държава в света по пандемията на коронавирус, с повече от 568 000 потвърдени случая. Банката спомена, че ограничителните мерки са натежали върху икономическата активност за по-дълго от очакваното, като БВП вероятно ще се свие от повече, отколкото се предполагаше през второто тримесечие.

    Руската централна банка е действала по-бавно от много други централни банки на нововъзникващите пазари, тъй като пандемията в Русия започна да се разпространява през март, но условията за по-нататъшно облекчаване на паричната политика вече са налични, според Лиам Печ, европейски икономист по икономика на капитала.

    „Най-важното е, че изявлението предостави силен сигнал, че облекчаващият цикъл трябва да продължи, като ЦБР заявява, че ще разгледа възможността за по-нататъшно намаляване на лихвите на предстоящите срещи“, казва Пийч като прогнозира, че политическата ставка ще бъде понижена от 4,5% до под 4% до края на 2020 г.

    Доверие в рублата

    Ерик Норланд, старши икономист в CME Group, заяви, че решението отразява доверието на централната банка в стабилността на рублата, заедно с повишеното признаване на инвеститорите от силните икономически основи на Русия.

    „За разлика от 2008 г. и 2014-16 г., досега през 2020 г. рублата остава доста стабилна спрямо щатския долар, падайки едва около 15% досега тази година, в съответствие с други валути на нововъзникващите пазари“, обясни Норланд.

    „Това е рязък контраст с спадовете през 2008-09 и 2014-16, когато валутата спадна съответно с 35% и 60% спрямо USD, което доведе до рязко покачване на инфлацията, която Банката на Русия потуши, като повиши лихвите.“

    Руската икономика остава силно зависима от износа на нефт и други природни ресурси и е особено силно засегната от вируса, но Норланд подчерта, че има и едно от най-ниските нива на дълг на всяка голяма държава в света.

    „Дългът на публичния и частния сектор в Русия възлиза само на 80% от БВП, в сравнение с 250% + в Китай, Европа, Япония и САЩ“, каза той и добави, че намалението на лихвите на Руската централна банка отразява също така зависимостта на Русия от паричната политика да засили икономиката си , предвид „сравнително скромната“ фискална подкрепа, предлагана от руското правителство.

    „Фискалната подкрепа на Русия за нейната икономика възлиза на около 2% от БВП, много по-малко, отколкото в Западна Европа и САЩ, където фискалните стимули възлизат на над 10% от БВП“, добави Норланд.

    лихвен процент рубла ограничения мерки коронавирус Руската централна банка

    Оценка на новината

    0