• Европейските стокови борси затварят на по-високи нива, а инвеститорите наблюдават развитието на коронавируса; Wirecard бележи спад с още 35%

    Европейските стокови борси затварят на по-високи нива, а инвеститорите наблюдават развитието на коронавируса; Wirecard бележи спад с още 35%

    Европейските пазари затвориха на по-високи нива в петък следобед, тъй като инвеститорите останаха фокусирани върху нови спадове в разпространението на коронавируса, икономически данни и предложените от Европейския съюз фискални стимули.

    Европейските стокови борси затварят на по-високи нива, а инвеститорите наблюдават развитието на коронавируса; Wirecard бележи спад с още 35%
    • 27 те правителства на Европейския съюз започнаха преговори в петък относно предложение за 750 милиарда евро (841 милиарда долара) фонд за възстановяване от кризата, породена от Ковид-19.
    • Продажбите на дребно в САЩ за май са намалели с 13,1% на годишна база, което значително надвишава очакванията за спад от 17,1% в анкета на анализаторите на Reuters.
    • Интересът към заемите в САЩ нарасна до 103,7 милиарда британски лири (128,9 милиарда долара) през периода април-май, показаха цифрите в петък. Това означава, че дългът на публичния сектор надмина БВП (брутен вътрешен продукт) за първи път след 1963 г., тъй като въздействието на пандемията от коронавирус става очевидно

    Европейските пазари затвориха на по-високи нива в петък следобед, тъй като инвеститорите останаха фокусирани върху нови спадове в разпространението на коронавируса, икономически данни и предложените от Европейския съюз фискални стимули.

    Общоевропейският Stoxx 600 временно завърши деня с около 0,6%, като повечето сектори са на положителна територия.

    27-те правителства на Европейския съюз започнаха в петък преговорите по предложение за фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро (841 милиарда долара) за справяне с кризата на Ковид-19, но стимулиращият план предизвика известно разделение сред страните-членки на ЕС.

    Германската комапния Wirecard видя, че запасите й се възстановиха леко след оставката в петък на изпълнителния директор Маркус Браун, но приключи сесията с повече от 35% спад. Акциите на компанията за разплащания паднаха с 60% в четвъртък, след като одиторът EY отказа да приеме отчета за 2019 г. поради липсващите 2,1 милиарда долара, а Wirecard заяви, че може да е станала жертва на „измама в значителни размери“.

    Заемите в САЩ скочиха до 103,7 милиарда британски лири (128,9 милиарда долара) през периода април-май, показаха цифрите в петък. Това означава, че дългът на публичния сектор надмина БВП (брутен вътрешен продукт) за първи път след 1963 г., тъй като въздействието на пандемията на коронавирус става очевидно.

    Относно данните, германският статистически офис в петък отчете 2.2% годишно понижение на инфлацията за май и 0.4% спад спрямо предходния месец, малко под очакванията.

    Продажбите на дребно в САЩ за май са се понижили с 13,1% на годишна база, което значително надмина очакванията за спад от 17,1% в анкета на анализаторите на Reuters. На месечна база продажбите на дребно са се увеличили с 12%, тъй като мерките за блокиране леко се облекчават, според Службата за национална статистика.

    Инвеститорите се фокусираха върху увеличаването на случаите на коронавирус в някои части на света, като четири американски държави отчитат скок в новите случаи и хоспитализации на фона на опитите за възобновяване на икономиката им. Междувременно експерт от Китайския център за контрол на заболяванията заяви в четвъртък, че огнището в Пекин вече е под контрол.

    Запасите в Азиатско-Тихоокеанския басейн затвориха значително на по-високи нива, като китайският компонент Шенжен добави над 1,5%, за да доведе до печалба.

    Банката на Англия добави още 100 милиарда британски лири към своята облекчаваща програма в опит да засили американската икономика на фона на негативния ефект от коронавирусната криза, като общата стойност на механизма за покупка на активи (APF) възлиза на 745 милиарда британски лири.

    Централната банка на Русия в петък намали лихвените проценти със 100 базисни пункта до 4,5%, което е най-ниското им ниво от падането на Съветския съюз, тъй като се надява, че това ще доведе до възстановяваме на икономиката от въздействието на пандемията на коронавирус.

    Начело на европейския индекс в петък френският телекомуникационен доставчик Altice Europe скочи с близо 6%, докато казино операторът Evolution Gamingclimped 5.7%.

     

    САЩ Китай акции Великобритания Фондови борси корона вирус Централната банка на Русия Азиатско-Тихоокеанския басейн

    Оценка на новината

    5.00