• Цените на горивата отново се покачват

  Цените на горивата отново се покачват

  Прогнозата на експерти е до края на годината бензинът и дизелът да поскъпнат и да достигнат до почти 2 лева

  Цените на горивата отново се покачват

  Цените на горивата отново се повишават. Прогнозата на експерти е до края на годината бензинът и дизелът да поскъпнат. Цената за литър се очаква да достигне до близо 2 лева.

  В момента  най-търсеното гориво - бензин А95 се продава средно за 1,70 лева за литър. Преди година цената е била с около 50 стотинки по-висока или казано по друг начин - средно  2,24 лева за литър. Традиционно през летните месеци цената на горивото се покачва. И тази година експертите очакват това да се случи, но са категорични, няма да се стигне до толкова скъп бензин и дизел колкото миналата година.

  Пандемията, породена oт Covid-19 oказа своето влияние и върху цените на горивата. По време на извънредното положение цените тръгнаха надолу и достигнаха нива, които у нас не бяхме виждали от години.

  Сега до такива цени няма да се стигне, категорични са експертите. Но със сигурност ще има повишение. Очаква се плавно покачване до 1,80-1,85 лева за двата вида горива, а до края годината се очаква повишаване на горивата до 2 лв. не повече, коментира Георги Тенев, юрист на Асоциацията на търговците на горива.

  Причината – вече се забелязвало покачване в цената и на суровия петрол, който не е единственият, но пък е основният елемент, формиращ крайната цена.

  цени дизел суров петрол Горива бензин

  Оценка на новината

  0