• Европейската комисия иска разследване на фалита на Wirecard

    Европейската комисия иска разследване на фалита на Wirecard

    Финансовият орган на Европейския съюз трябва да извърши „анализ на установяване на факти“ за драматичния срив на германския доставчик на плащания Wirecard.

    Европейската комисия иска разследване на фалита на Wirecard

    Финансовият орган на Европейския съюз трябва да извърши „анализ на установяване на факти“ за драматичния срив на германския доставчик на плащания Wirecard, съобщи Европейската комисия.

    Джон Берриган, ръководител на генералната дирекция на Комисията за финансова стабилност, поиска от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) да ръководи разследването.

    Берриган каза, че интересните въпроси са дали отговорите на предполагаемото нарушение на Wirecard са адекватни и дали някакви административни или правни пречки са попречили на ефективното санкциониране на нарушения на задълженията за финансово отчитане.

    Wirecard подаде заявление за фалит в четвъртък. По-рано тя забави тримесечен отчет, след като се появи, че има дупка в сметките от 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара). Ситуацията се влоши, когато обяви липсващите средства, които вероятно никога не са съществували.

    Акциите на Wirecard загубиха по-голямата част от стойността си, като инвеститорите се изтеглиха, а стойността на компанията се понижи. Акциите се търгуваха около 2 евро (2,24 долара) на акция в петък. На 17 юни, преди скандалът да избухне, акциите бяха над 100 евро на акция.

    В писмо, адресирано до председателя на ESMA Стивън Maijoor, Berrigan поиска от финансовия орган да извърши първоначалния си анализ до 15 юли.

    „Според мен е важно ESMA да разгледа проблема, за да гарантира, че инвеститорите в ЕС са напълно защитени, когато инвестират в компании, регистрирани на регулиран пазар в ЕС“, каза Берриган.

    Германските правителствени служители също заявиха в петък, че въпросът ще трябва да бъде разследван, със специален акцент върху това защо регулаторните органи не успяха да видят предупредителни знаци. Ако не разбера, че това може да доведе до загуба на доверие в Германия като място за правене на бизнес, предупредиха те.

    "Ето защо слабостите в механизмите за контрол, където и да се случат, трябва да бъдат отстранени", заяви Steffen Seibert, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

    Германският финансов министър Олаф Шолц в четвъртък вече заяви, че Германия ще трябва да намери начин да засили правилата си за надзор в светлината на случилото се в Wirecard.

    Германия Европейската комисия Wirecard Европейския орган за ценни книжа и пазари разследване

    Оценка на новината

    0