• Федералният резерв съобщава за „огромен интерес“ на бизнеса към програмите за отпускане на заеми

    Федералният резерв съобщава за „огромен интерес“ на бизнеса към програмите за отпускане на заеми

    Федералният резерв изпълнява програмата, насочена към предоставяне на заеми на компании с по-малко от 15 000 служители.

    Федералният резерв съобщава за „огромен интерес“ на бизнеса към програмите за отпускане на заеми

    Федералният резерв наблюдава голямо търсене на инициативата си за отпускане на заем за бизнес, който да помогне на по-малките компании да преминат през индуцираната от коронавирус рецесия, заяви президентът на институцията в Бостън Eric Rosengren.

    Тъй като кредитната уредба на Main Street приключва първата си оперативна седмица, Rosengren отчете голям интерес към заемите на фона на най-ниската лихва от страна на банките досега.

    „Разбира се, има крива на обучение, но наблюдаваме огромен интерес към заемите от страна на бизнеса“, каза той в подготвени бележки. „Кредиторите определят начина, по който ще участват и комуникират за програмата."

    Федералният резерв изпълнява програмата, насочена към предоставяне на заеми на компании с по-малко от 15 000 служители.

    Въпреки че беше обявено в началото на настоящата криза, свалянето на програмата беше предизвикателство, тъй като Федералният резерв имаше обратна връзка от банковата и бизнес общността. Наскоро Федералният резерв обяви промени в първоначалните планове - максималните и минималните размери на заема бяха променени, за да се осигури финансиране от 250 000 до 300 милиона долара, падежите бяха удължени и сега кредитополучателите няма да плащат лихва през първата година и няма да трябва плаща главница за две години.

    Освен това сега Федералният резерв ще изкупи 95% от заемите, като се опитва да облекчи риска за участващите банки.

    Rosengren каза, че Федералният резерв е прослушал от „над 200 финансови институции, големи и малки“, които са се регистрирали за участие. В САЩ има близо 4500 банки.

    Въпреки очевидното ниско ниво на банково участие през първата седмица, Rosengren заяви, че остава „много позитивен по отношение на обещанието на програмата за подпомагане на местния бизнес и кредиторите да поддържат жизненоважни бизнес кредити през тези изключително трудни икономически времена“.

    Представителят на централната банка заяви, че подобни програми, както и другите мерки, които Федералният резерв предприе, ще бъдат важни, тъй като икономиката се бори да се изправи на крака.

    Rosengren има една от по-песимистичните прогнози сред служителите на Федералния комитет за отворен пазар, очаквайки, че равнището на безработица „ще остане в двуцифрени цифри до края на годината“. Средната прогноза за Федералния резерв е за 9,3%.

    Основна причина за неговия песимизъм е страхът, че някои държави са облекчили правилата за социално дистанциране твърде рано и рискуват по-интензивно разпространение на коронавируса.

    „Като цяло, като се има предвид смъртността на вируса дори при икономическо блокиране, виждам значителен риск от отваряне твърде бързо и отпускане на социалната дистанция твърде много“, каза той. „И дори да се окаже, че отговорът на пандемията е калибриран по подходящ начин, прогнозата на участниците в FOMC подчертава необходимостта от допълнителна силно стимулираща парична политика, включително използването на средства за спешни кредити от Федералния резерв.“

    Подобно на други служители на Федералния резерв Rosengren заяви, че очаква както централната банка, така и Конгресът да трябва да направят повече, за да помогнат на икономиката.

    САЩ Заем Федералният резерв

    Оценка на новината

    0