• Цените на петрола имаха най-доброто си представяне за тримесечие от 30 години - какво следва?

    Цените на петрола имаха най-доброто си представяне за тримесечие от 30 години - какво следва?

    Фючърсите на Brent скочиха с повече от 80% през второто тримесечие.

    Цените на петрола имаха най-доброто си представяне за тримесечие от 30 години - какво следва?
    • Фючърсите на Brent скочиха с повече от 80% през второто тримесечие.
    • Това беше най-доброто тримесечно представяне на международния бенчмарк от третото тримесечие на 1990 г., когато бе регистрирана печалба от 142% през първата война в Персийския залив.
    • Междинните фючърси на САЩ в Западен Тексас покачиха 91% за трите месеца до края на юни, което също отразява най-доброто тримесечно представяне за американската суровина след третото тримесечие на 1990 г., когато тя нарасна 131%.

    Цените на петрола регистрираха най-доброто си тримесечно представяне от 30 години през трите месеца до края на юни, като постигнаха драматично повишение, след като паднаха до рекордни падения през април.

    Суровите фючърси на Brent скочиха с повече от 80% през второто тримесечие. Това беше най-доброто тримесечно представяне на международния бенчмарк след третото тримесечие на 1990 г., когато бе регистрирана печалба от 142% през първата война в Персийския залив.

    Междинните фючърси на САЩ в Западен Тексас покачиха 91% за трите месеца до края на юни, което също отразява най-доброто тримесечно представяне за американската суровина от третото тримесечие на 1990 г., когато тя нарасна 131%.

    Въпреки че отбелязаха изключителни печалби през последните седмици, и фючърсите на Brent и WTI продължават да регистрират спад от 34% от началото на годината.

    Съобщава се, че изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол смята, че 2020 г. може да се счита за най-лошата година в историята на световните петролни пазари, като април вероятно е най-лошият месец, който индустрията някога е виждала.

    „Мисля, че очевидно това, което видяхме с кризата в Ковид, беше безпрецедентно и на петролните пазари беше съчетано с дислокацията на споразумението за доставка между Русия и страните от ОПЕК едновременно“, каза Мартин Френкел, президент на S&P Global Platts, каза пред CNBC "Squawk Box Europe" във вторник.

    Тези две „масови“ събития, влияещи върху цените на петрола, бяха „съвпадение веднъж на поколение, така че наистина не очаквам това да се случи отново“, каза Френкел.

    Въпреки това той предупреди, че колебанията на цените на петрола вероятно ще продължат през следващите месеци, позовавайки се на "наистина високи" дислокации в целия енергиен сектор.
    На 20 април референтните цени на суровината на САЩ паднаха до отрицателни нива за първи път в разгара на мерките за блокиране на коронавирус. Това означаваше, че производителите трябваше ефективно да плащат на търговците, за да свалят петрола от ръцете си.

    Фючърсите на Brent не влязоха в отрицателна територия в края на април, но бенчмаркът падна до най-ниското си ниво от 1999 г. насам след седмица, някои ветерани от Уолстрийт описват като: „Страшно“, „невероятно“ и „много визуално“.

    За да сме сигурни, IEA очаква спадът на търсенето на петрол през тази година да бъде най-големият в историята. Съвсем наскоро енергийните гиганти BP и Shell обявиха, че са намалили съответните си дългосрочни очаквания за цената на петрола до 2050 г.

    BP също така заяви, че очаква да наложи такси за обезценка за непарични обезценки през второто тримесечие, които се изчисляват в общ диапазон от 13 милиарда до 17,5 милиарда долара след данъчно облагане.

    Междувременно, Shell заяви във вторник, че ще отпише стойността на активите си с до 22 милиарда долара през второто тримесечие.

     

    петрол ОПЕК

    Оценка на новината

    0