• Защо е безсмислено да се отписват китайските компании от американските фондови пазари

  Защо е безсмислено да се отписват китайските компании от американските фондови пазари

  Отношенията между САЩ и Китай са най-влошените от десетилетия насам, а борсата изглежда е един от най-новите фронтове, където напрежението между двете страни нараства.

  Защо е безсмислено да се отписват китайските компании от американските фондови пазари

  Отлъчването на китайски компании от американските фондови борси е „безсмислен стремеж“, който нито ще откаже на тези фирми достъп до американските капиталови пазари, нито ще навреди на растежа на Китай, според доклад на International Economics.

  Отношенията между САЩ и Китай са най-влошените от десетилетия насам, а борсата изглежда е един от най-новите фронтове, където напрежението между двете страни нараства.

  През май Сенатът прие законопроект, който може да забрани на много китайски компании да регистрират акции в САЩ. Миналия месец президентът Доналд Тръмп призова регулаторите да намерят начини за затягане на контрола върху тези фирми.

  Но има няколко начина, по които китайските компании все още могат да получат пари от американски инвеститори, включително чрез пазара на частни акции и фондовия пазар в Хонконг, се казва в доклада на PIIE, написан от Никълъс Ларди и Тианлей Хуанг.

  Ключовият момент е, че пазарът на капитал е глобален. Изключването на китайски фирми от регистрация в Съединените щати не би отказало на тези фирми достъп до американския капитал “, написаха авторите.

  Има около 230 китайски компании - на обща стойност около 1,8 трилиона долара пазарна капитализация - изброени на фондовата борса Nasdaq и Ню Йорк, отбелязва докладът. Той посочи, че американските фирми за частен капитал изкупуват изброените китайски компании. Пример за това са Warburg Pincus и General Atlantic, които наскоро сключиха сделка за поемане на частна китайска технологична фирма, съобщи PIIE.

  Ключовият момент е, че пазарът на капитал е глобален. Изключването на китайски фирми от регистрация в Съединените щати не би отказало на тези фирми достъп до американския капитал. В допълнение, все по-голям брой американо - китайски компании са потърсили вторични листинги в Хонконг - финансов и бизнес център в Азия, който е отворен за международни инвеститори, се казва в доклада. Китайските компании, които пуснаха вторични предложения в Хонконг, включват големи технологични играчи като Alibaba, JD.com и NetEase.

  „Американските институционални инвеститори и жителите на САЩ, които искат да притежават акции в тези компании, просто ще ги купят в Хонконг. По същия начин, чуждестранните инвеститори, които са инвестирали в китайски компании чрез списъци в Ню Йорк, ще ги купуват в Хонконг “, се чете в доклада.

  Трудностите при тоталното съкращаване на китайските компании от американските инвеститори подчертават колко взаимозависими са двете световни икономики.

  „Всъщност тази интеграция се появява в повечето показатели, които са се ускорили през последната година. И американските финансови институции участват активно в този процес, което прави финансовото отделяне между Съединените щати и Китай все по-малко вероятно. “

  САЩ Китай акции напрежение доклад фондов пазар

  Оценка на новината

  0