• Добра новина за Югоизточна Азия – икономиката на Китай се възстановява

    Добра новина за Югоизточна Азия – икономиката на Китай се възстановява

    Китай заяви, че брутният му вътрешен продукт е нараснал с 3,2% за второто тримесечие на 2020 г.

    Добра новина за Югоизточна Азия – икономиката на Китай се възстановява

    Икономиките на Китай, Австралия и Нова Зеландия се подобряват. Това е така, защото активността се рестартира, тъй като блокирането и ограниченията се облекчават, премахвайки "пречките" за предлагането. Въпреки това, социалното дистанциране и други рискове ще останат "точка на триене". Икономики като Тайван и Южна Корея, които изнасят високотехнологично оборудване за Китай, ще донесат печалба.

    Китай заяви, че брутният му вътрешен продукт е нараснал с 3,2% за второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период преди година. БВП на страната се сви с 6,8% през първото тримесечие, когато имаше блокировки поради огнището на коронавирус. Анализаторите очакваха БВП да нарасне само с 2,5% за тримесечието от април до юни.

    "Фактът, че Китай владее лъвски дял от износа на АСЕАН, придобива допълнително значение сега", каза Велиан Виранто, икономист от OCBC Bank. „Тази зависимост от Китай беше "болезнена отговорност" през първото тримесечие, но неотдавнашната ситуация вече го превърна в "ключов актив", добави той.

    „Износът на Южна Корея на компютри, лекарства и биопродукти, се възползва от пандемията, но печалбите им бяха повече от компенсирани от спад в износа, като нефтопродукти и автомобили, които бяха засегнати особено силно от глобални блокировки“, написаха в изявление анализаторите на ANZ /Australia and New Zealand Banking Group/.

    Все пак се появяват „ранни признаци“ на възстановяване и темпът на спад на износа трябва постепенно да се облекчи, тъй като глобалните мерки за ограничаване са над своя пик.

    „Други показатели, като например производството на PMI в Южна Корея (индекс на мениджърите на закупуване) и нови поръчки за износ, също предполагат, че най-лошото е зад нас“, добавиха още от ANZ.

     

    Китай ръст БВП ANZ

    Оценка на новината

    0