• Обединеното кралство търси начин да възстанови съхранението на зелена енергия

    Обединеното кралство търси начин да възстанови съхранението на зелена енергия

    Плановете бяха приветствани и от търговската асоциация RenevableUK.

    Обединеното кралство търси начин да възстанови съхранението на зелена енергия

    Властите заявиха, че ще бъде въведено вторично законодателство, за да се премахнат „бариерите за проекти за съхранение над 50 MW (мегавата) в Англия и 350 MW в Уелс“.

    Най-просто казано, промяната ще бъде техническа, свързана с това кой има правомощието да дава разрешение за проект. В момента, ако съоръжението е с 50 MW или по-малко в Англия или 350 MW или по-малко в Уелс, е необходимо разрешение  от местен орган за планиране.

    По-големите проекти се считат за „национално значими“ и се нуждаят от съгласие от държавния секретар при режим, наречен национално значими инфраструктурни проекти или NSIP. Съгласно плановете ще бъде въведено законодателство за премахването на ограниченията за съхранение на електроенергия, с изключение на изпомпваната вода, от режима на NSIP в Англия и Уелс. Това се счита за решаващо във връзка с енергийния преход на Великобритания.

    „Складирането може да ни помогне да извлечем максимума от тази зелена енергия, като я използваме за управление на върховете и нивата на търсенето, и експлоатацията на електроенергийната система възможно най-ефикасно - намалявайки разходите и за потребителите“,  каза в изявление Кейти О'Нийл, ръководител  на електроенергийната система National Grid ESO.

    Плановете бяха приветствани и от търговската асоциация RenevableUK.

    Новината за съхранение на зелена енергия дойде през седмицата, когато започна изграждането на Viking Link - основен проект за енергийна инфраструктура.

    Миналата седмица National Grid заяви, че са започнали работят по пътя за достъп на 2,4 километра до площадка за преобразувател в Бикер Фен, Линкълншър.

    Проектът Viking Link Interconnector между Дания и Великобритания ще бъде дълъг 765 километра, след като бъде завършен. Проектът, който ще даде възможност на двете страни да споделят чиста енергия, е плод на съвместна работа между National Grid Ventures и датската Energinet.

    Siemens Energy предприема строителни работи по конверторните станции на проекта. Проектът е планиран за завършване в края на 2023 година.

    Великобритания възобновяема енергия проект Дания Дани

    Оценка на новината

    0