• Китайският пазар на имоти се възстановява от коронавирусната криза

    Китайският пазар на имоти се възстановява от коронавирусната криза

    Продажбите на жилища в страната намаляха драстично в началото на пандемията, когато китайската икономика спря.

    Китайският пазар на имоти се възстановява от коронавирусната криза

    Китайският пазар на жилища показва признаци на възстановяване след коронавирусната криза.

    „Урбанизацията и модернизацията са ключови двигатели на търсенето. Цените на имотите се възстановяват, а рентабилността на предприемачите се подобрява“, сподели Хейдън Бриско, ръководител в UBS Asset Management за Азиатско-тихоокеанския регион.

    Бриско заяви, че фирмата има положително отношение към по-големите разработчици, тъй като по-малките играчи напускат индустрията. "Търговските имоти обаче трябва да се избягват, тъй като поради избухването на пандемията, е възможно да възникнат проблеми при отдаването им под наем", допълни той.

    Според оценката на гиганта на Moody's консолидирането на индустрията ще продължи през следващите 12 до 18 месеца. Агенцията заяви, че очаква нейните „рейтингови разработчици" да продължат да превъзхождат общия пазар поради силните си възможности за изпълнение на продажбите. Те ще увеличат своя пазарен дял, тъй като по-слабите разработчици са принудени да излязат от пазара.

    Продажбите на жилища в страната паднаха в началото на пандемията, когато китайската икономика спря. Но официалните данни посочиха възстановяване на транзакциите, когато страната се отвори отново. Продажбите на имоти са скочили с 9,7% през май, в сравнение с 2,1% спад през април, според Reuters. Средствата, събрани от производителите на имоти в Китай, паднаха с 6,1% през периода януари до май, в сравнение с 10,4% спад за първите четири месеца на 2020 г.

    „Възстановяването на Китай ще се възползва директно от азиатските облигации с висока доходност, тъй като делът на Китай в азиатската “вселена” с висока доходност е близо 50%“, добави Бриско.

    В четвъртък ръководителят на азиатския кредит на Blackrock - Нейрадж Сет, също заяви, че е "позитивен" по отношение на високодоходните облигации в китайските недвижими имоти. „Като цяло, Китай е много важна част от азиатските пазари с висока доходност и ние сме положителни по отношение на високодоходните китайски, и по-конкретно на китайските високодоходни недвижими имоти ", каза той.

    Китайските разработчици на имоти са сред най-големите емитенти на нежелани облигации в Азия, като общата им емисия е била 46,23 милиарда долара миналата година, двойно по-голяма от тази за 2018 г., сочат данните на Refinitiv. През юни 13 разработчици издадоха офшорни облигации на обща стойност 3,8 милиарда долара, спрямо 944 милиона долара през май, сочат данните на Moody's.

    Но миналата година Китай претърпя понижение на неизпълнението на корпоративните облигации, което предизвика опасения относно рисковете на пазара на облигации с висока доходност.

    Макролинк Холдинг, например, стана първият разработчик в страната, който тази година изплати облигациите си поради пандемията на коронавирус.

    Анализаторите също предупреждават, че може да има имoтен балон, тъй като пазарът продължава да се възстановява.

    Миналата седмица Deutsche Bank предупреди, че настоящата среда на големи фискални стимули и висок ръст на кредитите „исторически са довели до прегряване на имотния пазар“.

    Японската банка Nomura констатира повишаването на инфлацията на цените на имотите в 70 китайски градове, увеличавайки се с 0,6% на месец през юни, спрямо 0,5% през май. Броят на градовете, които изпитват "последователно по-високи" цени, също се повиши от 57 на 61.

    Шенжен обяви нови ограничения върху покупките на жилища миналата седмица в опит да ограничи спекулациите на фона на рязко повишаване на цените. Цените на жилищата при препродажба се повишиха с 12% през май спрямо година по-рано - вторият най-висок ръст сред 70 големи градове в Китай.

     

    имоти Китай Covid-19 пандемия

    Оценка на новината

    5.00