• Пиюш Гупта: „Предстоящата глобална икономика ще е огромно предизвикателство!“

    Пиюш Гупта: „Предстоящата глобална икономика ще е огромно предизвикателство!“

    Правителственият стимул в много страни помага на бизнеса да се справи с настоящия труден период.

    Пиюш Гупта: „Предстоящата глобална икономика ще е огромно предизвикателство!“

    Икономическите последствия от пандемията на коронавирус вероятно ще се влошат, когато властите започнат поетапно да отменят мерките за облекчения“, заяви Пиюш Гупта, Изпълнителен директор на сингапурската банка DBS.

    Гупта заяви, че правителственият стимул в много страни помага на бизнеса да се справи с настоящия труден период. Но когато тези мерки приключат, много компании може да не оцелеят, обясни той.

    "Ако много компании не са в състояние да оцелеят, ще трябва да си зададем следния въпрос за милиони долари: Как да се справим с тези "зомби компании", допълни Изпълнителният директор.

    Той отбеляза и, че политиката и гражданското общество ще затруднят правителствата да продължат да подкрепят финансово тези предприятия за дълги периоди. Това означава, че „ще започнете да виждате проблемите да се прехвърлят към финансовия сектор“.

    "За банките би имало далеч повече щети по балансите им", каза Гупта. "Но банките в световен мащаб  влязоха в настоящата пандемична криза с по-силна основа и могат да поемат много повече загуби в сравнение с глобалната финансова криза преди повече от десетилетие", добави той.

    Рави Менън, управляващ директор на MAS, заяви, че мерките за помощ ще „ни помогнат да преживеем най-лошата част на кризата“, но те не могат да продължат завинаги. Той обясни, че натрупването на дълг може да увеличи риска от неизпълнение на задължения „по-надолу по пътя“.

    Гупта заяви, че DBS като най-голямата банка в Югоизточна Азия, прогнозира, че съотношението на т.нар. "лоши" заеми може да бъде по-лошо от нивото, наблюдавано по време на световната финансова криза.

    „Без съмнение, ще се забележи по-голям стрес върху финансовата система в по-късната част на тази и следващата година. Това е така, защото "провалът на макроикономическия шок" тепърва ще трябва да се филтрира през финансовата система", каза той.

    Това, съчетано със среда с ниски лихви, усложнява предизвикателствата, пред които са изправени банките. Но Изпълнителният директор заяви, че банката е увеличила своите буфери в очакване на потенциалните загуби от лошите заеми. Въпреки че е отворен за потенциално намаляване на дивидентите, той каза, че DBS има достатъчно здрава капиталова база, за да се справи с предстоящите трусове.

    банки икономика Пиюш Гупта DBS MAS

    Оценка на новината

    5.00