• Тайланд губи ключови икономически министри, докато страната се опитва да се възстанови след индуцирания спад от коронавируса

    Тайланд губи ключови икономически министри, докато страната се опитва да се възстанови след индуцирания спад от коронавируса

    През последната седмица Тайланд загуби няколко правителствени министри - включително тези, които отговарят за решаващи икономически финанси

    Тайланд губи ключови икономически министри, докато страната се опитва да се възстанови след индуцирания спад от коронавируса

    Страната има история на политическа нестабилност и е преживяла един от най-големите военни преврати в съвременната история. Последният катаклизъм дойде в момент, когато правителството е изправено пред натиск за подобряване на икономиката на страната, докато мащабните демонстрации за демокрация призовават за оставка на правителството.

    Досега шестима министри са подали оставка от позицията си, съобщи Ройтерс. Това включва министърът на финансите Утама Саванаяна и вицепремиерът Сомкид Ятусрипитак, които в докладът на Ройтерс бяха наречени „цар на икономическата политика“.
    Все още не е ясно кой ще поеме тези длъжности, но министър-председателят на Тайланд Прают Чан-Оча заяви, че ще обяви смените в кабинета до следващия месец. Някои анализатори заявиха, че забавянето в замяната на най-важните икономически министри в страната може да навреди на доверието на инвеститорите в момент, когато се очаква икономиката на Тайланд да отчете най-голям спад през годината. Тайландската валута и фондовият пазар също бяха лошо представени в региона, въпреки относителния успех на страната в борбата с вируса. Във вторник тайландският бат е загубил около 6% спрямо щатския долар, докато основният индекс на SET SET падна близо до 13% досега тази година.
    Интензивен жокей за места в кабинета“ Оставките на министрите последваха предишни доклади за борба за власт в най-голямата партия на управляващата коалиция - Паланг Прахарат. Партията и нейните политически партньори контролират тънко мнозинство в 500-членната Камара на представителите на Тайланд. Преди оставката им от правителството, четирима от министрите - включително бившият финансов министър Утама - напуснаха Паланг Прахарат като членове на партията, съобщи Асошиейтед прес. Утама беше лидер на про-военната партия.

    Харисън Ченг, асоцииран директор и водещ анализатор за Тайланд в консултантските контролни рискове, заяви, че преструктурирането на кабинета е предизвикало "интензивен жокей" за държавни позиции сред членове на управляващата коалиция. Това също може да влоши борбата между членовете, добави той. Според него и в бележка миналата седмица, че планът на премиера да наеме „уважавани личности“ от публичния и частния сектор, които да ръководят няколко икономически министерства, ще „предизвика дълбоко негодувание“ сред различните политически фракции.

    Все пак правителството на Прают вероятно ще остане непокътнато, тъй като партиите в управляващата коалиция имат малко полза от оттеглянето си, заяви Ченг. Опозицията също няма цифри, които да оспорят управляващата коалиция, добави той.

    Несъгласията вероятно ще възникнат както в Паланг Прахаратската партия (PPRP), така и сред членовете на коалицията и биха могли да забавят финализирането на препрограмата с до два месеца. Това вероятно ще навреди на доверието на инвеститорите“, пише Ченг.

    Според съобщенията Прахарат покани топ тайландски банкер да се присъедини към кабинета. Някои съобщения на местните медии също определиха губернатора на напускащата централна банка на страната Веератхай Сантипрабхоб като възможен кандидат - но Ройтерс съобщи, че Вератай изключи присъединяването към новия кабинет.

    Политическата несигурност „не е нова“.

    Очаква се икономиката на Тайланд, която е силно зависима от туризма, да регистрира най-лошото икономическо свиване в Азия през тази година, според прогнозите на Capital Economics. Консултантите прогнозираха, че брутният вътрешен продукт на Тайланд ще спадне с 9% през 2020 г.

    Тайландският парламент през май одобри икономически стимул от 1,9 трилиона бата (59,8 милиарда долара) и правителството постигна по-голям дефицит за фискалната си година, започваща от 1 октомври, тъй като се стреми да съживи икономиката.
    Анализатори от японската банка Nomura не очакват промените в кабинета да се отразят значително на плановете на правителството за разходите. Но „може да има някои опасения относно изпълнението на фискалните мерки“, добавиха те и посочиха напускането на бившия вицепремиер Сомкид. Оставката на Сомкид, който беше архитект на икономическите политики на Прают, предизвиква известна политическа несигурност в критичен момент, когато икономиката преминава в дълбока рецесия“, се чете в бележката. Но анализатори от австралийската банка ANZ заявиха в бележка миналата седмица, че „политическата несигурност не е нова за Тайланд“. Те добавиха, че въпреки заминаването на ключови икономически министри, те очакват политиката на Тайланд да „остане фокусирана върху инженерно възстановяване“.

    финанси икономика Тайланд икономическа криза Ковид – 19 пандемията Ковид-19

    Оценка на новината

    0