• Инвеститорите на дребно в Китай се отдават на яростна и рискована търговия

    Инвеститорите на дребно в Китай се отдават на яростна и рискована търговия

    Анализаторите предупреждават, че това може да е „нож с две остриета“.

    Инвеститорите на дребно в Китай се отдават на яростна и рискована търговия

    Неотдавнашното рали на фондовите борси в Китай поражда опасения, че то се управлява от инвеститори на дребно, които се отдават на рискова търговия, която бе причината за грандиозния срив през 2015 г. Анализаторите предупреждават, че това може да е „нож с две остриета“.

    Пазарите на континенталната част на Китай нараснаха в началото на юли. През първите две седмици на този месец SSEC /Shanghai Stock Exchange/ се изстреля с 14%. Индексът CSI 300 скочи с над 20%, а SZSE /Shenzhen Stock Exchange/ скочи с 17%.

    Това накара Китайската комисия за регулиране на ценните книжа да издаде предупреждение до инвеститорите да стоят далеч от кредиторите, които незаконно предоставят финансиране за маржин търговия. Последната носи рискове, тъй като инвеститорите използват заети пари и евентуалните загуби от инвестициите ще бъдат увеличени, тъй като търговците ще трябва да изплатят и лихвите.

    Уилям Ма, главен инвестиционен директор на китайската компания за управление на активи Noah Holdings, заяви, че неговата фирма следи нивата на търговията на маржовете сред инвеститорите на дребно. „Нивата на тренда са около половината от пиковите, така че вярваме, че ралито ще продължи. В същото време ние (трябва да сме наясно), че сме само на 20% от пиковите оценки през последните години“, каза той.

    ANZ Research определи тези „вливания“ като полезни за ограничаване на корпоративния дълг, който се е увеличи поради притока на кредити през тази година. Когато коронавирусната криза удари бизнеса, властите вкараха милиарди юана в банковата система, насърчавайки кредиторите да предоставят кредит и да намалят лихвените проценти. В резултат на това обаче се очаква броят на лошите кредити в страната да се покачи драстично.

    ANZ добави, че с намаляването на натоварването на корпоративния дълг фискалният натиск също може да бъде облекчен, като посочва, че правителството притежава мажоритарен дял в публично публикувани държавни компании. „От друга страна, нарастват опасенията от финансови рискове по отношение на търговията със сенки на маржовете, което доведе до срив на пазара през 2015 г.“, предупреди компанията.

    Според данни на China Securities Financial Corporation, която рефинансира маржин търговията и поддържа ликвидност от централната банка на Китай, маржовите заеми за финансиране през юни са били с 33% по-високи от тези през май. През първата седмица на юли маржовият баланс, останал в Китай, се е ускорил с 9% до 1,3 трилиона юана, според доклад на South China Morning Post.

    Някои платформи, незаконно финансиращи маржин търговията, позволяват на инвеститорите да заемат над 1000 юана (143 долара), за да купят акции за депозит от едва 100 юана, според китайската медия Caixin Global.

    През 2015 г. в Китай имаше подобен бум, подхранван от незаконно отпускане на маржин, при което съставът на Шанхай падна с над 40% от своя пик само за няколко седмици, съобщава Ройтерс. Повече от 5 трилиона долара бяха заличени от капитализацията на пазарите в Шанхай и Шенжен, след като те достигнаха своя максимум през юни същата година.

    Китайските държавни медии по-рано този месец също предупредиха инвеститорите да спазват пазара и да управляват рисковете.

    „Трагичният урок за необичайната нестабилност на фондовите пазари през 2015 г. остава ярък, предупреждавайки ни, че трябва да популяризираме здрав и проспериращ фондов пазар в правилната посока“, споделиха от China Securities Journal.

     

    Китай инвеститори индекси маржин търговия

    Оценка на новината

    0