• Световните цени на храните с рекордно повишение по време на пандемията COVID-19

    Световните цени на храните с рекордно повишение по време на пандемията COVID-19

    Цените на хранителните продукти са се покачили ударно по време на пандемията.

    Световните цени на храните с рекордно повишение по време на пандемията COVID-19

    Организацията по прехрана и земеделие на ООН отчете, че цените на хранителните продукти в световен мащаб са се повишили за трети пореден месец през август, достигайки най-високите си нива от февруари. Поскъпването на хранителните продукти се дължи на повишеното търсене, заявиха от организацията. 

    Китайското статистическо бюро заяви, че цените на хранителните продукти в страната са се повишили с 11,2% в сравнение с предходната година през август поради високите цени на свинското месо след избухването на африканската чума по свинете, което унищожи стадата свине в Китай. През август цените на свинското месо нараснаха с 52,6% в сравнение с предишната година.

    Горещото и дъждовно време в страната също повлия на цените, като тези на зеленчуците са се повишили с 6,4% през юли. Цената на яйцата се е повишила с 11,3% за същия период поради сезонното търсене, изпреварващо ниските нива на запасите.

    Експерти заявиха, че макар да няма остър недостиг на храна, фермите са били разтърсени, тъй като пандемията на коронавируса е нарушила веригите за доставка и ограничила движението.

    „С разрастването на коронавирусната криза, прекъсванията във вътрешните вериги за доставки на храни, други сътресения, засягащи производството на храни, и загуба на доходи и парични преводи, създават силно напрежение и рискове за производствената сигурност в много страни“, заявиха от Световната банка.

    Въпреки че глобалните цени на храните обикновено са стабилни, много страни изпитват различни нива на инфлация на цените на храните, поради мерките, предприети за ограничаване на разпространението на коронавирус.

    През юли проучване на агробизнеса Olam установи, че повече от половината от 2400 дребни фермери, отглеждащи какао, кафе, сусам, памук и други култури в Африка и Индонезия, изпитват недостиг на основни храни поради ограничения на движението, повишаване на цените на храните и недостатъчни запаси у дома.

    От анкетираните фермери 70% от тях казват, че способността им да си позволят храна е засегната, тъй като през предходните четири месеца те са имали по-малко доходи от обикновено. Световната банка в свое изявление предупреди за прекъсване на доставките, ако фермерите продължават да имат ограничен достъп до храна.

    „Производителите на храни също са изправени пред големи загуби, тъй като купувачите са ограничени и моделите на потребление се променят. Прекъсванията на доставките на селскостопански суровини като торове, семена или недостиг на работна ръка, могат да намалят реколтата през следващия сезон “, се казва в съобщението на институцията.

    „Ако фермерите изпитат остър глад, те също могат да дадат приоритет на закупуването на храна днес, отколкото на засаждането на семена за утре, което повишава заплахата от недостиг на храна по-късно“, добавиха от Световната банка.

    пандемията COVID-19 хранителни продукти повишение на цените

    Оценка на новината

    0