• Нарастващият дълг е много сериозен проблем, пред който са изправени правителствата

    Нарастващият дълг е много сериозен проблем, пред който са изправени правителствата

    Едно от най-големите предизвикателства, пред които ще се изправят правителствата през следващото десетилетие, е намаляването на дълга.

    Нарастващият дълг е много сериозен проблем, пред който са изправени правителствата

    "Правителствата по света са увеличили разходите, за да подкрепят своите икономики, засегнати силно от пандемията на коронавируса. Някои трябва да заемат повече, за да го направят - което е „разумна икономическа стратегия, когато се сблъскате с настоящата криза и несигурност", каза Тарман Шамугаратнам, старши министър на Сингапур и координиращ министър за социалните политики.

    Но „големият въпрос през следващото десетилетие е как да се гарантира, че дълговете са устойчиви“, добави Тарман, в деня на откриването на виртуалната среща в Сърбия на върха в Сингапур.

    Новите високи нива на дълга, към които се движат много страни, не могат да продължат, без да навредят на растежа. Това е така, защото днешните икономики - за разлика от тези в периода след Втората световна война - вече не могат да разчитат на бърз икономически растеж и инфлация за намаляване на дълга.

    „Бързият растеж вече не е възможен, сега това са застаряващи общества, а растежът на производителността е много по-нисък от преди“, каза Тарман, който беше председател на Международния валутен и финансов комитет от 2011 до 2015 г.  „И инфлацията няма да бъде толерирана от по-старите общества“, добави той.

    Освен това настоящите свръхниски лихвени проценти в един момент ще се повишат до по-нормални нива - което ще повиши цената на дълговото финансиране. Така че правителствата трябва да намерят начин да балансират бюджетите си с нарастващите им икономики, без просто да увеличават дефицита.

    Според Тарман обаче много малко напреднали страни се занимават с този проблем. Той посочи Германия и Италия като едни от малкото страни с първичен бюджетен излишък.

    „Това е много сериозен проблем. Ще ви трябват фискални реформи, а не просто намаляване на разходите, а качествени разходи и начини за събиране на приходи, които не задържат растежа“, каза той и добави, че правителствата трябва да стимулират повече частни инвестиции, за да стимулират растежа на производителността и да се противопоставят на светската стагнация .

    икономика инфлация дълг пандемията COVID-19 правителства

    Оценка на новината

    0