• Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храните, съдържащи имитиращи продукти

    Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храните, съдържащи имитиращи продукти

    Бележки и становища по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г., включително.

    Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храните, съдържащи имитиращи продукти

    Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, наличието на такъв да бъде посочено изрично. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

    С Проекта се въвеждат конкретни изисквания по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на Кодекс Алиментариус - международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

    Прецизират се въведените в Наредбата през 2018г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.

    Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.

    С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.

    Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.

    Бележки и становища по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г., включително.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0