• Бизнес лидерите призовават за спешни реформи в световната икономика

    Бизнес лидерите призовават за спешни реформи в световната икономика

    Глобалната икономика е в най-лошото си състояние от век насам.

    Бизнес лидерите призовават за спешни реформи в световната икономика

    Бизнес лидерите отбелязаха че световната икономика е изправена пред най-тежката си криза от сто години насам и „рисковете за намаляване остават повишени“, освен ако не бъдат предприети спешни реформи по време на срещата на върха на Г-20, организирана от Саудитска Арабия през ноември тази година.

    „Глобалната икономика е в най-лошото си състояние от век насам“, предупреди Юсеф Ал-Бенян, председател на Business Twenty (B20), група, съставена от изпълнителни директори на високо ниво от цял ​​свят. „Предизвикателната възможност е да се изгради отново по-добре, с реална спешност, изисквана от политиците и бизнес лидерите“, добави той.

    B20 е ангажираща група, която се стреми да представи гласа на глобалната бизнес общност във всички държави-членки и икономически сектори в групата на 20-те.

    Групата призовава лидерите на Г-20 да предприемат „смели и широкообхватни“ политически действия, за да поставят икономическото възстановяване след пандемията по по-силен и по-стабилен път на растеж. Търговското напрежение, политическата несигурност, геополитическите напрежения и изграждането на финансова уязвимост са ключови рискове за перспективите, тъй като обществата и икономиките се ориентират в осакатяващото въздействие на коронавируса.

    „С напредването на икономическото възстановяване през следващите няколко години рисковете за намаляване остават повишени“, каза Ал-Бенян, пораждайки загриженост от ниския растеж на производителността и нарастващото неравенство. „Бизнесът има своя дял от отговорности за почит и съществена роля за изграждането на икономика, която е социално приобщаваща и устойчива на околната среда“, добави той.

    Саудитска Арабия ще бъде първата държава в региона на Близкия изток и Северна Африка, която ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20. Събитието събира лидерите на най-големите икономики в света за разглеждане на финансови и социално-икономически проблеми.

    Ръководството на В20 изработи 25 политически препоръки за групата на Г-20. Всяка препоръка попада в три ключови области: овластяване на хората, опазване на планетата и оформяне на нови граници:

    1. Овластяване на хората

    В областта на овластяването на хората, B20 направи 10 препоръки, насочени към ускоряване на усилията за овластяване на жените и младите хора и за изграждане на работна сила, устойчива на технологични, здравни и икономически рискове. Той също така призова за увеличаване на финансирането за устойчиво развитие и икономическа диверсификация, включително в сектори за създаване на работни места като устойчив туризъм.

    По-конкретно, B20 призова Г-20 да укрепи многостранната система за търговия и инвестиции чрез отслабване на протекционизма, подкрепа на отворените пазари и „налагане и засилване на правилника за осигуряване на равнопоставеност в световен мащаб“ чрез институции като Световната търговска организация ( СТО).

    Групата настоя също така за значителен напредък в търговското сътрудничество.

    „Бизнес общността силно подкрепя стабилна многостранна система за търговия, закрепена в СТО“, каза групата. „Но системата е изправена пред криза, която е изострена от пандемията на COVID-19“, добави тя.

     

    2. Защита на планетата

    B20 направи три препоръки за „насърчаване на растежа в границите на планетата“. По-конкретно, той препоръча лидерите на Г-20 да се ангажират с въглеродния неутралитет през втората половина на века, за предпочитане до 2050 г., и да ускорят прилагането на политиките към тази цел.

    „Нашата планета е под по-голям натиск, отколкото в който и да е момент от човешката история“, отбелязаха от групата.

     

    3. Оформяне на нови граници

    В областта на оформянето на нови граници B20 направи още 12 препоръки, като се фокусира върху подобряване на средата за fintech и използване на технологии за управление на рискове, свързани с корупция и измами.

    Той препоръчва инвестиции в цифрова инфраструктура като следващото поколение безжични технологични системи, известни като 5G, изкуствен интелект и Интернет на нещата - което се отнася до устройства, свързани към интернет, като домакински уреди и автомобили, които могат да се управляват чрез приложения.

    По-конкретно, той препоръчва „всеобхватно, балансирано и високо стандартно споразумение на СТОза насърчаване на растежа на електронната търговия.

     

     

    Препоръките за политиката ще бъдат официално представени пред Г-20 по време на виртуалната среща на върха B20 на 26-27 октомври, като тази година темата ще бъде „Трансформиране за приобщаващ растеж“.

    Групата заяви, че прилагането на препоръките за политика ще „запази стабилността в краткосрочен план и може да повиши нивото на БВП на Г-20 с повече от четири процента в дългосрочен план“.

    Той също така заяви, че всяка от препоръките на политиката допринася за напредъка на целите на ООН за устойчиво развитие - които, ако също бъдат постигнати, могат да донесат пазарни възможности на стойност 12 трилиона долара и да създадат 380 милиона нови работни места.

    световна икономика Саудитска Арабия Г-20 ООН Business Twenty (B20) препоръки

    Оценка на новината

    0