• Goldman Sachs: "Азия е в най-добра позиция за икономическо възстановяване в световен мащаб!"

    Goldman Sachs: "Азия е в най-добра позиция за икономическо възстановяване в световен мащаб!"

    Новите фискални стимулиращи мерки от Вашингтон биха изиграли добра роля за Азия.

    Goldman Sachs: "Азия е в най-добра позиция за икономическо възстановяване в световен мащаб!"

    Смятаме, че Азия наистина е най-добре позиционирана от големите региони в момента, предвид успешната борба и контрол над разпространението на коронавируса в по-голямата част от региона извън Индия и някои части на Югоизточна Азия

    По думите на Андрю Тилтън, главен икономист от Азия, потребителските разходи на Китай са „по-бавни“, тъй като за разлика от САЩ стимулативните мерки не са насочени към заместване на доходите. 

    Глобалното блокиране, предизвикано от избухване на пандемията от коронавирус, нанесе големи удари върху икономиките, но сега има „разумен импулс“ в световен мащаб, отбеляза Тилтън.

    Последните индекси на мениджърите по закупуване бяха предимно по-добри в сравнение с преди месец, което предполага, че инерцията в индустриалния сектор остава добра, каза той.

    „Все още сме разумно оптимистични по отношение на възстановяването, което ще започне през 2021 г.“, отбеляза той.

    Тилтън добави, че ако кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън спечели изборите, това ще засегне тарифната и търговската политика на Вашингтон.

    „В случай, че имате повече фискални стимули - това вероятно би било по-добре за по-ориентираните към износ икономики“, каза Тилтън. „Вероятно е по-малко добро за онези икономики, които традиционно имат дефицити по текущата сметка и са по-зависими от чуждестранни заеми, защото в този сценарий вероятно виждате лихвените проценти в САЩ и в световен мащаб да станат малко по-високи.“

    Това обаче не е вероятно да се случи преди президентските избори през ноември, тъй като американските депутати не са успели да постигнат споразумение за размера на финансовата помощ, която да се предостави.

    „В случай, че имаме така наречената синя вълна - тоест победата на Байдън и единен демократичен контрол - ние смятаме, че перспективите в този сценарий за много голям фискален стимул вероятно са по-големи“, каза Тилтън.

     

    САЩ Китай Азия Вашингтон Андрю Тилтън икономическо възстановяване

    Оценка на новината

    0