• S&P прогнозира, че Дубай ще се възстанови от икономическата криза до 2023 г.

    S&P прогнозира, че Дубай ще се възстанови от икономическата криза до 2023 г.

    Някои от жизненоважните сектори на емирството се борят да се възстановят от въздействието на пандемията COVID-19.

    S&P прогнозира, че Дубай ще се възстанови от икономическата криза до 2023 г.

    Рейтинговата агенция S&P прогнозира 11% свиване на икономиката на Дубай през 2020 г., като и без това високият дълг ще се увеличи, тъй като някои от жизненоважните сектори на емирството се борят да се възстановят от въздействието на коронавирусната пандемия.

    S&P Global Ratings очаква икономиката на Дубай да се свие рязко с около 11% през 2020 г., отчасти поради концентрацията си в пътуванията и туризма, две от индустриите, най-засегнати от COVID-19“, обявиха от агенцията. 

    През последните години туризмът обхваща около 12% от годишния БВП на емирството, което е много по-разнообразно от това на неговите силно зависими от петрола съседи в Персийския залив. И все пак Дубай - известен като търговски и логистичен център, както и основна атракция за пазаруване и туризъм в Близкия изток - страда, тъй като пандемията унищожава въздушните пътувания и хотелиерството, както и други сектори като строителството и недвижимите имоти.

    Петролът представлява само около 1% от БВП на Дубай, но далеч по-голямото разчитане на въглеводороди от съседите му означава, че спадът на цените на петрола е намалил капацитета на регионалните партньори за инвестиции, туризъм и търговия.

    „Ние изчисляваме, въз основа на публично достъпна информация, че брутният държавен дълг на Дубай ще достигне около 77% от БВП през 2020 г.", добавиха още от S&P.

    Правителството на Дубай обаче публикува собствена оценка при рядко емитиране на дълг през септември, за да разкрие значително по-нисък показател на дълга: 123,5 милиарда AED към края на юни, или приблизително 28% от БВП.

    Въпросът за нивото на дълга на Дубай е труден и се свежда до това как се изчислява дългът. Правителството на Дубай не включва дълг, дължан от свързани с държавата субекти, докато рейтинговите агенции като S&P и Moody's се опитват да направят това въз основа на налична информация за местни заеми.

    "Рейтинговите агенции са в неудобно положение, когато става въпрос за Дубай", каза Насър ал-Шейх, бивш ръководител на финансовия отдел на Дубай. Ал-Шейх отхвърля изцяло прогнозите на агенциите. 

    Дубай се завърна на пазарите на публичен дълг през септември за първи път от шест години, като успешно издаде 2 млрд.долара дълг под формата на ислямски сукук на стойност 1 млрд.долара и държавна облигация на стойност 1 млрд.долара. Стойността на поръчките надхвърли 10 милиарда долара.

    „Суверенният дълг е само този, който (правителството на Дубай) носи юридическа отговорност за удължаването на дълга към правителството, неговите публични институции и търговския дълг, който носи неговата гаранция“, каза Ал-Шейх в отговор на доклада на S&P. Той отбеляза, че единственият държавен суверенен ангажимент на Дубай е да подкрепи своя водещ превозвач Emirates Airline със спасителен пояс от 7,3 милиарда американски долара.

    Емирството претърпя дългова криза през 2009 г., което накара Дубай да разчита на подкрепа от столицата на ОАЕ - Абу Даби, под формата на милиарди долари заеми и облигации, които оттогава последователно се прехвърлят като те стават дължими. Но рейтинговата агенция не прогнозира подобна ситуация тази година.

    „Въпреки че не очакваме такъв развой на събитията, в случай на финансово бедствие, очакваме Дубай да получи допълнителна финансова подкрепа от Обединените арабски емирства, с подкрепата на Абу Даби, се казва още в доклада на S&P.

     

    Дубай БВП S&P Global Ratings Emirates Airline Ал-Шейх

    Оценка на новината

    0