• Икономиката на Обединеното кралство е нараснала по-малко от очакваното

    Икономиката на Обединеното кралство е нараснала по-малко от очакваното

    Възстановяването на страната от пандемията Covid-19 продължава, макар и с по-бавни темпове.

    Икономиката на Обединеното кралство е нараснала по-малко от очакваното

    Очакваният ръст на БВП през август е по-нисък от прогнозирания, като икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват месечно увеличение с 4,6%.

    Това следва разширяване с 6,4% през юли, 9,1% през юни и 2,7% през май, след рекордните 19,5% спад през април, според Службата за национална статистика /ONS/.

    Данните от Службата за национална статистика показват, че БВП през август остава с 9,2% по-нисък от този през февруари, преди да се усети пълното въздействие на пандемията.

    БВП на Великобритания е нараснал с 8% през трите месеца до август, тъй като мерките за блокиране започват да се облекчават. Доминиращият сектор на услугите в страната е нараснал с 2,4% през август, след ръст от 5,9% през юли. Той беше стимулиран до голяма степен от почти 70% ръст в индустрията за услуги за храни и напитки, което ONS отдаде на облекчаване на ограниченията и правителствената схема „Eat Out to Help Out“.

    Излизането на страната от блокиране през последните месеци проправи пътя за възстановяване в много сектори на икономиката, но случаите на Covid-19 нарастват експоненциално през последните седмици и се очертава втори скок на заболели от вируса.

    Британското правителство наложи вечерен час за барове и ресторанти, като следващите седмици се очакват допълнителни ограничения. На 24 септември министърът на финансите на Обединеното кралство - Риши Сунак, обяви нов спешен пакет от мерки за ограничаване на безработицата, заместващ схемата за отпускане на страната, която трябва да изтече този месец.

    „С последните проучвания, сочещи към смекчаване на дейността през септември, и потенциал за по-нататъшни и по-строги локализирани ограничения върху дейността, нараства съмнението дали възстановяването може да продължи до последното тримесечие на годината“, каза икономистът на UBS Wealth Management - Дийн Търнър„Бавният напредък вероятно ще насърчи Банката на Англия да увеличи програмата си за покупка на облигации (QE) на срещата си през ноември.“

    От началото на пандемията Централната банка намали основния си лихвен процент два пъти от 0,75% на 0,1% и внедри програма за покупка на активи в размер на 745 милиарда британски лири (964,6 милиарда щатски долара) в опит да укрепи икономиката.

    „Въпреки че има положителни индикации от Английската централна банка за растеж, който се връща на нивата преди пандемията преди Коледа, това далеч не е приключила сделка“, каза Том Стивънсън, инвестиционен директор за лични инвестиции във Fidelity International. „Схемата за освобождаване приключва този месец и съществува реална опасност страхът от безработица да предизвика отрицателна обратна връзка с предпазни мерки и да намали доверието на потребителите.“

    С перспективата за допълнителни локализирани мерки за блокиране, Стивънсън сподели още, че страната се подготвя за „дълга, трудна зима“.

    икономика БВП Великобритания пандемията COVID-19 ограничителни мерки

    Оценка на новината

    0