• Индия се стреми да стимулира икономическия си растеж

    Индия се стреми да стимулира икономическия си растеж

    За целта Ню Делхи трябва да съживи работни места, загубени поради пандемията Covid-19.

    Индия се стреми да стимулира икономическия си растеж

    Индия трябва да възстанови покупателната способност в селските и градските райони, за да ускори растежът на икономиката си отновo.

    „Това, което правителството наистина трябва да направи, е, да намери нова работа на хората, които са били освободени поради пандемията Covid-19, каза в изявление Арун Кумар, експерт по неформалната икономика на Индия. „Трябва да вкара покупателна способност в селските райони чрез схемата за гарантиране на заетостта в селските райони и да започне схема за градско гарантиране, тъй като много хора, които се завръщат в градските райони, също не намират работа“, каза той и добави че секторът на услугите не носи същата икономическа тежест, както преди пандемията.

    По време на празничните сезони индийците обикновено се събират на големи тълпи на места за поклонение и в търговски центрове, особено по време на Коледа. Понастоящем Индия съобщава за повече от 7,1 милиона случая на коронавирус и над 109 000 души са починали. Докато броят на ежедневно регистрираните случаи напоследък е намалял от септемврийските пикове, има опасения, че цифрата може да скочи през празничния период.

    Равнището на безработица в Индия е било около 6,7% през септември, спрямо априлския връх от 23,5%, показват данни на Центъра за мониторинг на индийската икономика.

    За трите месеца от април до юни - считано за първото тримесечие на текущата фискална година в Индия - икономиката се е свила с най-високите си темпове от 23,9%, тъй като страната беше затворена предимно, за да забави разпространението на коронавируса. Частното потребление и инвестиционното търсене се сринаха, тъй като по време на националната блокировка бяха забранени повечето несъществени дейности, което доведе до загуба на работни места и доходи, както и до несигурност, която ограничи разходите.

    Арун Кумар заяви още, че официалната цифра не включва много точки от данни, особено тези, събрани от огромния неорганизиран сектор в Индия, който се занимава почти изключително с парични транзакции. Той обясни, че според собствените му оценки растежът на Индия вероятно е намалял близо до 40% поради въздействието върху неорганизирания сектор.

    „Доходите им са намалели и тъй като използването на капацитет е ниско, а доверието на потребителите е ниско, следователно инвестициите в икономиката намаляват драстично", каза Кумар.

    Централната банка на Индия миналата седмица прогнозира, че очаква икономически спад от 9,5%. Губернаторът - Шактиканта Дас, заяви, че умереното възстановяване на различни високочестотни показатели, наблюдавано миналия месец, може да се засили още повече през последните шест месеца на финансовата година, която завършва през март 2021 г. с „прогресивно отключване на икономическата дейност“.

    Макар перспективите на Дас да предполагат, че икономиката вече е преминала най-тежката от кризата, икономистите казват, че Индия все още се нуждае от политическо приспособяване, за да подхрани ранните признаци на възстановяване. Но те също така посочват, че правителството няма да е способно да подпомогне финансово икономиката на страната, за да стимулира растежа, тъй като фискалната позиция на Индия продължава да се влошава, заради слабият ръст на приходите.

     

    Индия пандемията COVID-19 икономическо възстановяване Арун Кумар

    Оценка на новината

    0