• Coface: Спадът на БВП през 2020 и ръстът за 2021 ще са по-малки

  Coface: Спадът на БВП през 2020 и ръстът за 2021 ще са по-малки

  На практика това е най-мащабният спад на световния БВП от Втората световна война насам.

  Coface: Спадът на БВП през 2020 и ръстът за 2021 ще са по-малки

  Анализирайки сигналите от средата, Кофас подлага на ревизия промените в БВП в света – очакванията са спадът за 2020 г., в резултат на кризата с COVID-19 да е по-малък, но и възстановяването през 2021 г. също да е по-скромно от първоначално предвижданото. Преразгледаната оценка е спад до -4,8% за настоящата година и повишаване с 4,4% за следващата.

  На практика това е най-мащабният спад на световния БВП от Втората световна война насам.

  Брутният вътрешен продукт на България вероятно ще се понижи с 4,9 на сто до края на годината. Въпреки това се очаква той да нарасне с 4,7% през следващата, което обаче е  по-малко от първоначалните ни прогнози. Старата ни оценка бе за ръст от 6 на сто  за 2021 година, а според актуализираната разширението на икономиката ще е по-ограничено“ съобщи Грегорж Шиелевич, регионален икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

  Има и разлики в спада по страни. В Европа данните за Великобритания са, че този показател ще отбележи намаление с -11%, като очакванията са през следващата година да се възстанови със 7%. Прогнозите за държавите от Западна Европа са сходни, като най-нисък ръст на БВП за следващата година се очаква при Германия (+4,3%) и Италия (+5,7%).  САЩ и Япония също са сериозно засегнати от икономическите последици от кризата. Изследването сочи, че възстановяването на БВП за тях ще е съответно +2,9% за САЩ и +1,6% за Япония.

  От друга страна се отбелязва ръст на политическите и социални рискове в света. Според Кофас най-високите индекси за политическа и социална нестабилност са отчетени в Мексико, Турция и Русия, като данните за регионът на ЦИЕ засега са доста по-оптимистични.

   

   

  Coface: for trade – изграждаме бизнес заедно

  70 години опит и най-фината мрежа превърнаха Кофас в еталон в кредитното застраховане, управлението на риска и глобалната икономика. С амбицията да се превърне в най-гъвкавия партньор в глобалното кредитно застраховане в бранша, експертите на Кофас работят в ритъма на световната икономика, като подкрепят 50 000 клиенти в изграждането на успешен, разрастващ се и динамичен бизнес. Услугите и решенията на Групата защитават и помагат на компаниите да вземат кредитни решения, за да подобрят способността им да продават, както на вътрешния, така и на експортния пазар. През 2018 г. в Кофас работят ~ 4100 души в 100 страни и е регистриран оборот от 1,4 милиарда евро.

  www.coface.bg

   

  Coface SA. се листва на Euronext Paris – Compartment A

  ISIN: FR0010667147 / Ticker: COFA

   

  За повече информация: 

  Петя Геджева

  Параграф 42

  +359 882 591 667

  e-mail: [email protected]

   

  Калина Леонтиева

  Кофас България

  +359 882 481 411 

  e-mail: [email protected]

  Няма етикети за тази новина

  Оценка на новината

  0