• МВФ прогнозира, че икономиката на Азия ще отбележи голям спад през 2020 г.

    МВФ прогнозира, че икономиката на Азия ще отбележи голям спад през 2020 г.

    Международният валутен фонд сподели своята позиция по отношение на иконимическите перспективи за Азия и Тихия океан.

    МВФ прогнозира, че икономиката на Азия ще отбележи голям спад през 2020 г.

    Икономическото свиване на Азия тази година ще бъде по-лошо, отколкото се смяташе, тъй като няколко нововъзникващи пазара в региона се забавиха рязко, докато се бориха с избухването на пандемията Covid-19, съобщи Международният валутен фонд /МВФ/ в свое изявление.

    Икономиката на Азия се очаква да се свие с 2,2% тази година, заяви МВФ в последния си доклад за регионалните икономически перспективи за Азия и Тихия океан. Това е по-лошо от прогнозата на фонда за юни за спад от 1,6% и е в контраст с решението на МВФ да преразгледа прогнозата за глобалната икономика.

    МВФ заяви, че понижаването на икономиката на Азия „отразява по-рязкото свиване, особено в Индия, Филипините и Малайзия. В него се добавя, че Индия и Филипините преживяват „особено рязък” спад на икономическата активност през второто тримесечие, „предвид непрекъснатото нарастване на случаите на вируси и продължително блокиране”.

    Ето прогнозата на фонда за трите икономики:

    1. Очаква се икономиката на Индия да се свие с 10,3% през финансовата година, приключваща на 31 март 2021 г. Това е по-лошо от прогнозата за свиване от 4,5% през юни.

    2. Очаква се филипинската икономика да се свие с 8,3% през календарната 2020 г., много повече от 3,6% свиване, предвидено през юни.

    3. Икономиката на Малайзия вероятно ще се свие с 6% тази година, по-лошо от прогнозата на МВФ от юни за 3,8% свиване.

     

    Китай е една от малкото азиатски икономики, които се очаква да нараснат тази година. Фондът подобри прогнозата си за растеж за азиатския гигант за 2020 г. до 1,9% от прогнозата си от 1% през юни поради „по-бърз скок от очакваното през второто тримесечие“.

    „След като достигна дъното през февруари 2020 г., растежът на Китай получи тласък от инфраструктура, инвестиции в недвижими имоти и скок на износа, главно на медицинско и защитно оборудване, както и на електроника, свързана с работа от дома“, отбеляза МВФ в своя доклад. „Това е последвано от постепенно възстановяване на частните нежилищни инвестиции и потребление.“

    Следващата година се очаква икономическият растеж на Китай да достигне 8,2%, според прогнозата на фонда. По-силното възстановяване в Китай - както и в САЩ и еврозоната - ще подпомогне растежа на Азия.

    Очаква се икономиката на Азия да се възстанови с 6,9% през 2021 г., което е прогресивна прогноза от юнската прогноза за 6,6% разширяване на фонда. Все пак фондът заяви, че икономическата продукция в региона вероятно ще остане под нивата преди пандемията за известно време поради „ефекти на белези“.

    Такъв ефект се отнася до средносрочни до дългосрочни щети за икономиките след тежък шок. МВФ обясни как белезите ще преследват Азия:

    1. Страхът от инфекция и мерките за социално отдалечаване намаляват доверието на потребителите, което ще поддържа икономическата активност под капацитета, докато се разработи ваксина;

    2. Индикаторите на пазара на труда се влошават „много повече“ в сравнение със световната финансова криза, като безработицата нараства сред жените и по-младите работници;

    3. Много азиатски икономики са зависими от търговията, но слабият глобален растеж, до голяма степен затворени граници и напрежението между САЩ и Китай влошиха перспективите за ръководено от търговията възстановяване.

    САЩ Китай икономика Азия прогнози пандемията COVID-19 Международен валутен фонд

    Оценка на новината

    0