• Как победата на Джо Байдън в изборите може да разклати икономическите връзки между САЩ и Ирландия?

    Как победата на Джо Байдън в изборите може да разклати икономическите връзки между САЩ и Ирландия?

    Байдън не е склонен да ''възпита'' своя произход в стремежа си към Белия дом.

    Как победата на Джо Байдън в изборите може да разклати икономическите връзки между САЩ и Ирландия?

    Ирландското потекло на Байдън и връзките му със САЩ могат да бъдат проследени до средата на 1800-те, малко след като опустошителният Голям ирландски глад убива над милион души и принуди много други да емигрират. Неговият пра-пра-дядо Патрик Блуит заменя Балина за Пенсилвания, а друг предшественик, Оуен Финеган, напуска Лут и се премества в Ню Йорк. Двете линии се свързват чрез брак през 1909 г.

    Връзките се превърнаха във видни части от предизборната кампания на Байдън, най-вече когато става въпрос за Брекзит и придружаващия го проблем за поддържане на мира в Северна Ирландия.

    В изявление на кампанията на Байдън през последните седмици се казва, че „ще гарантира, че няма да има търговска сделка между САЩ и Великобритания, ако прилагането на Брекзит нарушава Споразумението от Великия петък“. Тази мирна сделка, подписана през 1998 г., беше посредническа и сложи край на десетилетия на сектантско насилие в Северна Ирландия и Републиката.

    Той също така се ангажира да въведе „пътна карта за гражданство“ за ирландци без документи в САЩ.

    Ирландия и САЩ имат историческо минало заедно, но това е връзка, която се развива и резултатът от изборите през ноември ще диктува формата, която ще приеме.

    Мисля, че бихме очаквали президентът Байдън да бъде много по-проевропейски, трансатлантически отношения, отколкото Тръмп, каза Тина Фордъм, ръководител на глобалната политическа стратегия в Avonhurst.

    Резултатът от всяка търговска сделка между САЩ и Великобритания ще зависи от Конгреса на САЩ, а председателят на парламента Нанси Пелоси заема подобна позиция по отношение на Споразумението от Великия петък като Байдън.

    „Не се съмнявам, че Ирландия ще се почувства така, сякаш има повече приятел в Белия дом, но в този случай това е комбинация от Белия дом и Конгреса. Дори при втори мандат за президента Тръмп ще се обърне внимание на поддържането на Споразумението от Разпети петък“, добави Фордъм.

    За Ирландия връзките й със САЩ са ключови, особено за икономиката и привличането на преки чуждестранни инвестиции. Няколко големи американски технологични компании, като Apple и Google, както и производителите на фармацевтични продукти и медицински изделия имат значителна база в Ирландия.

    Въпросът за данъчното облагане е особено трънлив, особено дигитален данък за големи технологични компании, като САЩ се противопоставят на различни европейски усилия за въвеждане на нови налози върху технологичните гиганти.

    Тъй като страни като шампион на Франция се променят в начина, по който мултинационалните технологични компании се облагат с данъци и разговорите се прекъсват от ОИСР, сравнително ниската ставка на корпоративния данък от 12,5% в Ирландия е изложена на риск.

    Бари каза, че Ирландия не трябва да очаква нова администрация да промени твърде много динамиката на тези дискусии.

    Европа може би си мисли, че Байдън ще бъде по-лесно да се преобърне по отношение на дискусията за дигитален данък“, каза Бари. „Всъщност не мисля, че демократите ще подкрепят по-добре възгледите на Европа относно цифровия данък от президентството на Тръмп и смятам че предстоят много конфликти.“

    Отношенията на САЩ с Ирландия и Европа като цяло вероятно ще бъдат различни и предизвикателни, независимо от резултата на изборите, тъй като страните се борят да се възстановят от последиците от пандемията Covid-19.

    За Ирландия през 2021 г. тя ще играе огромна роля в международната политика, като министърът на финансите Пашал Доноеу наскоро беше избран за президент на Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната. Ирландия също ще заеме своето място в Съвета за сигурност на ООН през следващата година, което й дава място на масата за вземане на важни глобални решения.

    САЩ ООН избори Ирландия пандемията COVID-19 Джо Байдън

    Оценка на новината

    0