• ЕЦБ заяви, че ще предприеме нови действия през декември

    ЕЦБ заяви, че ще предприеме нови действия през декември

    Една година Кристин Лагард се бори не само с най-тежката икономическа криза след Втората световна война, но в същото време работи и върху цялостен стратегически преглед.

    ЕЦБ заяви, че ще предприеме нови действия през декември

    Управителният съвет на Европейската централна банка /ЕЦБ/ заседава в четвъртък, като основната тема бе паричната политика.

    Въвеждат се отново ограниченията в Европа, тъй като случаите на Covid-19 нарастват и икономическите перспективи се влошават всеки ден, това ще продължи да тежи върху инфлацията. 

    Рискът за възстановяването отново се увеличава и последните данни за инфлацията са разочароващи. Всичко това трябва да освободи пътя за увеличаване на PEPP през декември. PEPP е програмата на ЕЦБ за спешни покупки по време на пандемия, въведена за първи път през март.

    Икономическите данни отново се влошиха, като Еврозоната достигна четиримесечно дъно.

    „Засилването на ограниченията заради COVID-19 отнема все по-голямо влияние върху сектора на услугите, водено от отслабване на търсенето в силно засегнатата индустрия на хотелиерството“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

    Мерките за блокиране се въвеждат отново в цяла Европа и донякъде оптимистичната икономическа картина, която президентът на ЕЦБ - Кристин Лагард рисува преди време на последното заседание на ЕЦБ за политиката през септември, значително потъмнява. Ето защо повечето икономисти очакват действия през декември.

    „В момента очакваме комбинирана стратегия за действие през декември: повече PEPP, под една или друга форма, за справяне с пандемичния риск и повече APP (програма за закупуване на активи) за справяне с постоянния проблем с ниската инфлация“, отбеляза Марк Уол от Deutsche Bank

    Федералният резерв в САЩ направи подобна оценка и обяви в края на август, че ще позволи на инфлацията да надвиши целта си от 2% за „известно време“. Това означава, че централната банка ще има по-малка вероятност да увеличи лихвените проценти - ход, който има широки последици за финансовите пазари и ежедневния потребител.

     

    инфлация ЕЦБ Фед пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    0