• ФЕД: "Икономиката се нуждае от стимул."

  ФЕД: "Икономиката се нуждае от стимул."

  Доходността на 10-годишната хазна премина от високите 0,94% във вторник вечерта до около 0,75% в сряда.

  ФЕД: "Икономиката се нуждае от стимул."

  Двудневната среща на ФЕД се очаква да приключи днес без нови прокламации от централната банка, а председателят Джеръм Пауъл със сигурност ще се дистанцира от несигурността на изборите.

  Но той вероятно ще бъде попитан за един от най-належащите проблеми на пазарите - фискален стимул, който да помогне на икономиката да се възстанови от ефектите на коронавируса. Тази тема е политическа гореща точка и може да бъде разрешена по няколко начина в зависимост от начина, по който ще се проведат изборите.

  „С мнозинство в Сената, очакванията за стимулиране се възстановяват, което е голяма част от причините, поради които доходността рязко спада, както е“, каза Джулиан Емануел, стратег за акции и деривати в BTIG.

  Пауъл вероятно ще бъде попитан за необходимостта от фискални стимули, които Конгресът не успя да предостави преди изборите. В сряда лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл отново отвори темата, като заяви, че би било важно да се приеме пакет преди края на годината.

  „Самият Пауъл ясно даде да се разбере, че най-важното е получаването на пари в ръцете на хората. Смятам, че неговият коментар може да е негативен за пазара, като се има предвид факта, че подобна реторика засилва ограничената ефективност в инструментариума на ФЕД“, каза Емануел.

  Някои смятат, че изборите са потенциално решение, тъй като демократите, ако спечелят Сената, се очаква да одобрят голям пакет в началото на следващата година. Но промяна в контрола изглежда малко вероятно.

  Очаква се също така ФЕД да повтори политиката си за по-ниски и по-дълги лихвени проценти и че е готов да използва всички свои инструменти в помощ на икономиката. 

  „Мисля, че ако преместят пазара, са направили грешка“, каза Джим Карон, ръководител на глобални макро стратегии в Morgan Stanley Investment Management. "Тяхната работа е да се смесят на заден план в този момент."

  ФЕД предприе най-новата си голяма политическа стъпка на последното си заседание, когато въведе нов подход за насочване към диапазон на инфлация вместо предишната си зададена цел от 2%.

  Фед парична политика стимул Сената

  Оценка на новината

  0