• ЕС налага мита за американските продукти

    ЕС налага мита за американските продукти

    ЕС ще премахне митата, ако Съединените щати направят същото.

    ЕС налага мита за американските продукти

    Европейският съюз /EC/ ще наложи тарифи за американски продукти на стойност до 4 милиарда долара. Tой определи като "липса на напредък" от страна на САЩ по разрешаването на дългогодишен спор за субсидирането на самолетите.

    ЕС и САЩ имат разногласия по въпроса от 2006 г. Световната търговска организация се съгласи миналата година, че ЕС не спазва най-добрите търговски практики при отпускане на помощ на Airbus. В светлината на това решение САЩ наложи мита върху 7,5 милиарда долара вносни стоки от Европа.

    Миналия месец Световната търговска организация /СТО/ също постанови, че САЩ не спазва международните правила, когато предоставят субсидии на Boeing

    „На всеки етап ясно сме заявявали, че искаме да уредим този дългогодишен проблем. За съжаление, въпреки нашите най-добри усилия, поради липсата на напредък от страна на САЩ, можем да потвърдим, че по-късно днес Европейският съюз ще упражни правата си и ще наложи контрамерките, дадени ни от СТО по отношение на Boeing“, обяви търговският ръководител Валдис Домбровскис в понеделник по време на пресконференция.

    Той каза, че списъкът с новите тарифи ще бъде публикуван и ще влезе в сила във вторник. Въпреки решението за налагане на мита обаче ЕС иска да разреши спора възможно най-скоро.

    Решението от Европа идва скоро, след като NBC прогнозира, че Джо Байдън ще стане следващият президент на САЩ. Победата на Байдън се разглежда като положително развитие в този конкретен спор за субсииите за самолети.

    „Отдадохме нашите топли поздравления на новоизбрания президент Байдън. Ще имаме пълен „трансатлантически списък със задачи“, добави Домбровскис. „Ключовите области са реформата на СТО и изменението на климата. Трябва също така да работим за съвместно създаване на търговски и технологичен съвет, където бихме могли да си сътрудничим за нови технологии и цифрови услуги, да се съгласуваме с регулациите и стандартите. “

    Търговията и технологиите са два от най-спорните въпроси в отношенията ЕС-САЩ. През последните няколко години, бившият президент на САЩ - Доналд Тръмп, нееднократно заплашва с налагането на по-високи мита върху различни европейски стоки, тъй като някои правителства узакониха по-високи данъци върху Big Tech.

     

    САЩ Airbus мита СТО тарифи EC

    Оценка на новината

    0