• Ваксината срещу Covid-19 няма да превърне в незабавен стимул за американската икономика

    Ваксината срещу Covid-19 няма да превърне в незабавен стимул за американската икономика

    Бизнес общността и икономистите заявиха, че американската икономика се нуждае от допълнителна подкрепа възможно най-скоро.

    Ваксината срещу Covid-19 няма да превърне в незабавен стимул за американската икономика

    Ваксината срещу Covid-19 няма да доведе до "незабавен стимул" за американската икономика, която все още се нуждае от по-голяма фискална подкрепа, тъй като нейното възстановяване губи скорост.

    Пазарите в световен мащаб се обединиха, след като Pfizer и BioNTech обявиха в понеделник, че тяхната коронавирусна ваксина е повече от 90% ефективна за предотвратяване на болестта сред тези, които нямат данни за предишна инфекция.

    Новините за ваксината и по-добрият от очакваното ръст на работните места в САЩ през октомври „насърчават“ развитието на най-голямата икономика в света - но това не намалява необходимостта от допълнителни икономически стимули. Щатските и местните правителства, чиито бюджети в момента са в ужасен безпорядък поради загуба на приходи, уволняват хората, намаляват услугите и това се отразява много лошо на икономическа дейност. Броят на безработните също е висок към днешна дата.

    Ето защо САЩ не могат да разчитат на ваксина, за да решат всичките си проблеми. Дори ако ваксината срещу Covid-19 от Pfizer и BioNTech бъде „оптимистично“ одобрена тази година, до 2021 г. може да няма достатъчно дози за имунизиране на тези, които се нуждаят от нея.

    САЩ вероятно няма да получат пакет за икономическо облекчение преди президентската инаугурация през януари, предвид дълбоките разделения в Конгреса. Преговорите за споразумение за стимулиране доведоха до задънена улица преди изборите миналата седмица, като демократите и републиканците не успяха да се споразумеят за размера и мащаба на помощния пакет.

    Главният изпълнителен директор на Американската търговска камара - Томас Донохю, призова в понеделник Конгреса да даде допълнителен стимул преди инаугурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, като заяви, че ще минат месеци, преди да се усетят непосредствените икономически ползи от ваксината.

    САЩ Covid-19 ваксина Pfizer BioNTech Джо Байдън

    Оценка на новината

    0