• Китай заяви готовност да намали наложените мита и тарифи

    Китай заяви готовност да намали наложените мита и тарифи

    Китай сключи масивна търговска сделка с още 14 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

    Китай заяви готовност да намали наложените мита и тарифи

    Китайският президент Си Дзинпин заяви, че втората по големина икономика в света ще продължи да работи с други страни, включително САЩ

    Търговското напрежение между Китай и САЩ ескалира през последните две години. Докато двете страни постигнаха търговско споразумение „фаза първа“ през януари, различията им се прехвърлиха в технологичното и финансовото пространство, създавайки опасения на двете страни за „отделяне“.

    Терминът се отнася до разделяне, а не интеграция, на двете най-големи икономики в света в области, вариращи от търговия до технологии.

    „Определено няма да тръгнем по пътя на историческия обрат, няма да се стремим да се„ разделим “или да създадем затворени и изключителни„ малки кръгове“, каза Си в интервю пред китайските държавни медии. 

    Си каза още, че Китай ще намали митата и ще подпише повече споразумения за свободна търговия, твърдят държавните медии. 

    Китай и САЩ наложиха мита върху стоки на стойност милиарди долари една спрямо друга, тъй като търговското напрежение нарастна под ръководството на американския президент Доналд Тръмп.

    Не е ясно дали новоизбраният президент Джо Байдън ще отмени тарифите, но според анализаторите САЩ вероятно ще продължат да заемат твърда позиция по отношение на Пекин при новата администрация.

    Китай сключи масивна търговска сделка с още 14 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион. Пактът, който не включва САЩ, е най-голямата търговска сделка в света до момента, като обхваща малко под една трета от световното население на около 30%.

    Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) също беше подписано от Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, и 10-те Асоциации на страните от Югоизточна Азия.

    Страните от АСЕАН включват Сингапур, Виетнам и Филипините. Тази година, на фона на пандемията от коронавирус и напрежението в търговията, регионът замени САЩ и ЕС като най-големия търговски партньор на Китай, отбелязаха анализаторите от Morgan Stanley.

    САЩ Китай търговско напрежение

    Оценка на новината

    0