• Икономиката на Хонконг се готви за възстановяване

    Икономиката на Хонконг се готви за възстановяване

    Икономиката на азиатския финансов център беше силно засегната от последователни кризи.

    Икономиката на Хонконг се готви за възстановяване

    След две години анемичен растеж на икономиката на Хонконг, може би ще настъпят по-добри дни.

    „Пред Хонконг има много препятствия“, сподели Хао Джоу, старши икономист от развиващите се пазари в Commerzbank. „Но от гледна точка на БВП, хонконгската икономика е достигнала дъното тази година. След две години бавен растеж, вероятно ще видим положителен растеж за следващата година, а също и за 2022 г.“, добави още той.

    Икономиката на Хонконг се сви с 3,5% през тримесечието от юли до септември в сравнение с 9% свиване през предходното тримесечие. Правителството също ревизира прогнозата за реалния БВП за 2020 г. от свиване между 6% и 8%, до спад от 6,1%.

    Случаите на заболели от Covid-19 наскоро отново се увеличиха, което накара властите да възстановят ограниченията.

    Икономиката на азиатския финансов център беше силно засегната от последователни кризи: от търговската война между САЩ и Китай, която се засили през 2018 г., до многомесечните протести, които затвориха магазините и сериозно засегнаха туризма миналата година. Сега Хонгконг също е изправен пред предизвикателствата на контрола върху пандемията и нейното икономическо въздействие.

    Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа да отмени специалния статут на Хонконг за търговия със САЩ по-рано тази година. Този ход дойде в отговор на одобрението на Китай на предложен закон за сигурността, който ефективно ще заобиколи законодателната власт в специалния административен район.

    Новоизбраният президент Джо Байдън отбеляза, че докато напрежението между САЩ и Китай остане, това няма да предвещава добро за Хонконг.

    „Този ​​вид глобална конкуренция между Китай и САЩ ще продължи. В този случай за Хонконг, пътят напред срещу този вид геокритична динамика все още ще бъде много труден ... в краткосрочен план“, отбеляза още Хао Джоу.

    САЩ Китай БВП Хонконг Доналд Тръмп Covid-19

    Оценка на новината

    0