• Производствените цени в еврозоната се покачват през октомври, безработицата спада

    Производствените цени в еврозоната се покачват през октомври, безработицата спада

    Статистическата служба на Европейския съюз - Евростат заяви, че производствените цени в 19-те страни, споделящи еврото, са се повишили с 0,4% на месечна база и с 2,0% на годишна база.

    Производствените цени в еврозоната се покачват през октомври, безработицата спада

    БРЮКСЕЛ (Ройтерс) - Цените на производители от еврозоната се повишиха повече от очакваното през октомври и безработицата спадна, тъй като икономиката продължи да се възстановява преди втората вълна на пандемията COVID-19, показват данните в сряда.

    Статистическата служба на Европейския съюз - Евростат заяви, че производствените цени в 19-те страни, споделящи еврото, са се повишили с 0,4% на месечна база и с 2,0% на годишна база. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха 0,2% месечно увеличение и 2,4% годишен спад.

    Производствените цени са ранна индикация за крайните цени, плащани от потребителите, които Европейската централна банка иска да запази под, но близо 2% в средносрочен план, но не успя да постигне тази цел през последните осем години.

    Разходите за енергия бяха основният фактор, който движеше индекса на цените на производител през октомври, тъй като цените на енергията се повишиха с 1,4% на месец и с 7,6% на годишна база. Без този променлив компонент произвеодствените цени нараснаха с 0,1% на месец и паднаха с 0,2% през годината.

    Отделно, Евростат заяви, че безработицата в еврозоната е спаднала с 86 000 души до 13,8 милиона или 8,4% от работната сила, от 8,5% през септември.

    Еврозона спад в безработицата производствени цени

    Оценка на новината

    0