• Безработицата в САЩ спада

    Безработицата в САЩ спада

    Безработицата в САЩ спада, тъй като компаниите продължават да наемат служители по време на пандемията.

    Безработицата в САЩ спада

    Исковете за безработица в САЩ бяха по-ниски от очакваното миналата седмица, тъй като компаниите започнаха да наемат служители преди критичния сезон на празнични пазарувания, дори когато случаите на Covid-19 и хоспитализациите продължават да нарастват.

    Министерството на труда съобщи в четвъртък, че 712 000 американци са подали молби за безработни през седмицата, приключила на 28 ноември, в сравнение с ревизираните 787 000 искания седмица по-рано. Икономистите, анкетирани от FactSet, са очаквали заявления от порядъка на 778 000 души.

    Продължаващите искове, които са броят на хората, които не просто подават, но остават на обезщетения за безработица, достигат 5,52 милиона за седмицата, приключила на 14 ноември, в сравнение с ревизираните 6,089 милиона предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда.

    Общата седмична сума е била най-ниската, откакто пандемията е затворила страната през март и април, въпреки че все още е над рекордното ниво, определено преди пандемията.

    Цифрите отразяват продължаващото възстановяване на пазара на труда, въпреки че пандемията продължава да предизвиква затваряния и блокировки в цялата страна. Те също се появяват на фона на засилен контрол, след като тази седмица правителствен наблюдател заяви, че данните са погрешни.

    Правителствената служба за отчетност заяви тази седмица, че щатите са предоставили несъвместими данни на Министерството на труда, и че според тях инциденти с измами са изкривили цифрите.

    Според икономистите миналата седмица празникът на Деня на благодарността вероятно е изкривил цифрите.

    "Намаляването на първоначалните искове не опровергава идеята, че тенденцията се увеличава; очаквахме рязък спад поради трудността да се приспособим за Деня на благодарността", каза Иън Шепърдсън, главен икономист на Pantheon Economics.

    "Нарастващите случаи на Covid и затягането на мерките, затрудняват дискреционния сектор на услугите", добави още той, отбелязвайки, че първоначалните заявления "вероятно ще се възстановят бързо през следващата седмица, като е възможно да надхвърлят 800 000."

    През октомври американските работодатели възстановиха 12,1 милиона от 22-те милиона работни места, загубени през март и април. Министерството на труда ще публикува доклада за работните места за ноември в петък.

    Икономистите, анкетирани от FactSet, очакват, че работодателите са добавили 450 000 работни места през ноември, което е спад от 638 000 работни места, добавени през октомври. Очаква се равнището на безработица да спадне до 6,8% от 6,9% през октомври.

    САЩ икономика Безработица пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    0