• Бизнесът в Обединеното Кралство - силно разклатен от коронавируса

    Бизнесът в Обединеното Кралство - силно разклатен от коронавируса

    Според лобистка група - 250 000 малки фирми са изложени на риск от фалит.

    Бизнесът в Обединеното Кралство - силно разклатен от коронавируса

    Третото голямо блокиране на Обединеното кралство за контрол на коронавируса може да бъде последната капка за хиляди фирми, които се борят да плащат наеми и данъци с малко или никакви пари.

    Това ни струва хиляди лири на седмица, дори да бъдем затворени, а ние имаме нулев доход“, казва Андрю Уонг, собственик на луксозен китайски ресторант в модерния лондонски квартал Пимлико. „През цялото време мисля да затворя и да си тръгна, макар че няма да го направя.

    Докато икономиката изглежда се адаптира по-добре към борбата с вирусa - брутният вътрешен продукт се е свил с 2,6% през ноември спрямо 19% през април - същото не може да се каже за фирмените финанси. Според лобистка група - 250 000 малки фирми са изложени на риск от фалит. По данни на консултантите CGA и AlixPartners, близо 10 000 пъбове и ресторанти, лицензирани да сервират алкохол, са затворени за постоянно за постоянно през миналата година.

    Кризата може да принуди министъра на финансите Риши Сунак да разшири подкрепата за бизнеса в своя бюджетен отчет на 3 март. Министерството на финансите вече е похарчило около 300 милиарда паунда за подкрепа на работници и бизнеси по време на кризата, изтласквайки дълга си над 2 трилиона лири за първи път в историята.

    Прогнозите стават все по-мрачни, след като учените препоръчаха ресторантите и баровете да бъдат затворени поне до май, а премиерът Борис Джонсън отхвърли уверенията, че блокирането ще бъде разхлабено около Великден.

    Това беше мрачна година“, каза Майк Чери, национален председател на Федерацията на малкия бизнес. „Мнозина сега се оказаха на ръба на колапса, а тези изключително тежки времена продължават“ – допълни той.

    бизнес икономика Великобритания Криза Covid-19

    Оценка на новината

    5.00