• Всяка пета германска компания е изправена пред свиване

  Всяка пета германска компания е изправена пред свиване

  Тази цифра намалява от 27% през ноември 2020, но показва, че държавната помощ се оказва недостатъчна, за да компенсира напълно загубените приходи.

  Всяка пета германска компания е изправена пред свиване

  Всяка пета германска компания е изправена пред свиване на ликвидността на фона на второто блокиране, при което повечето магазини и училища са затворени от средата на декември, показва проучване на 18 000 фирми от търговските камари на DIHK.

  Тази цифра намалява от 27% през ноември 2020, но показва, че държавната помощ се оказва недостатъчна, за да компенсира напълно загубените приходи.

  Около 5% от компаниите, участвали в проучването, заявиха, че са изправени пред заплаха от несъстоятелност, на фона на около 9% през ноември, според обобщение на изследването.
  Особено силно засегнати са творческите и артистични бизнеси, където една трета заявиха, че виждат риск от неплатежоспособност, следвана от туристическите агенции с 30%, таксиметровите компании с 27% и ресторантите и баровете с 20%.

  Процентът на компаниите, които са докладвали, че собственият им капитал е намалял през последните месеци, е 25%, в сравнение с 40%, в края на миналата година, показва проучването.

  Канцлерът Ангела Меркел и държавните лидери се договориха миналата седмица да удължат блокировките и мерките до средата на февруари, тъй като Германия, някога разглеждана като модел за подражание в борбата с пандемията, сега се бори с втора вълна от инфекции.

  Меркел заяви също, че за предприятията ще бъде улеснен достъпът до помощта за справяне с коронавируса и че отказът от искове за несъстоятелност на фирми, засегнати от пандемията, ще бъде удължен до края на април.

  Бизнес силата на Германия е спаднала до минимум от шест месеца през януари, тъй като втората вълна спря възстановяването на най-голямата икономика в Европа, показват данни на икономическия институт Ifo, публикувани в понеделник.

  икономика Германия Covid-19 Блокировка

  Оценка на новината

  0